Dżem jeżynowy z czekoladą i miętą

nazwa

Wykonanie

Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą . Lubię takie nietypowe dżemy … Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak.
Lubię domowy dżem do serów wszelakiej maści, a ostatnio jestem zafascynowana wędzonym twarogiem, który również Wam polecam.
Składniki: na około 0,7 l dżemu
1 l świeżych jeżyn
150 ml cukru
6- 7 listków mięty
50 g czekolady, u mnie 70 % kakao
Jeżyny oczyść i gotuj z cukrem i pokrojoną drobno miętą przez około 30 minut na dosyć dużym ogniu stale mieszając aby dobrze odparował. Kiedy dżem jest już wystarczająco gęsty dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Zamieszaj lekko i przełóż dżem do słoików. Zakręć i odwróć do góry nogami.
Polecane przepisy
Domowy sok malinowy
Dżem jabłkowo śliwkowy ale jaki
Dżem truskawkowo rabarbarowy
Gruszki w zalewie szafranowej
Konfitura z czerwonej cebuli
Źródło:http://codojedzenia.pl/dzem-jezynowy-z-czekolada-i-mieta