Wykonanie
Kolejny przepis na przepyszne
przetwory. Tym razem powiązany trochę z powidłami śliwkowymi, bo w początkowej fazie przygotowuje się ją bardzo podobnie. Mianowicie, umyte i bez pestek
śliwki smażymy przez ok. 4-5 godzin, aż puszczą
wodę i zgęstnieją.
Potem dopiero dodajemy resztę składników. Zapraszam na czekośliwkę.
Składniki :- 1,5 kg
śliwek- 350 g
cukru- 8 kostek
czekolady mlecznej- 5 łyżek
kakaoPrzygotowanie:1.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy do garnka. Smażymy do czasu puszczenia
wody na mocnym ogniu (ok.20 minut).2. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez ok 4-5 godzin co jakiś czas mieszając, aby
śliwki się nam nie przypaliły.3. Dodajemy
cukier,
kakao,
czekoladę mleczną i dokładnie mieszamy. Całość zostawiamy jeszcze na wolnym ogniu przez ok 40 minut.4. Czeko-
śliwkę blendujemy i wrzącą przekładamy do słoików.S M A C Z N E G O ! ! !Uwaga: Smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy smaki się przegryzą