Wykonanie
Witam po przerwie i już z Polski! Jak zwykle miałam problemy z podłączeniem do internetu, stąd ta cisza. Ale za to miałam czas na zaklimatyzowanie się w moim domu i zrobienie zakupów.Lato jak na razie nie rozpieszcza, więc zajęłam się robieniem
przetworów. Na pierwszy rzut ugotowałam
dżem truskawkowo rabarbarowy. Nie ma jak domowy
dżem, który u mnie ma mnóstwo zastosowań. Domowy dżemik na gorące grzanki, do naleśników i gofrów, do deserów i
lodów… Domowy dżemik to również świetny prezent. W Szwecji robienie
przetworów to rzadkość, więc słoiczek domowego
dżemu to bardzo fajny prezent zamiast kwiatów czy
czekoladek.
Ugotować domowy
dżem to proste zadanie, a co więcej niesamowita satysfakcja.
Dżem z tej porcji
owoców wyszedł gęsty i słodki…taki w sam raz. Oto przepisSkładniki:około 2 ½ l
dżemu2 kg
truskawek, u mnie bardzo czerwone1 kg
rabarbaru1 kg
cukruPrzygotuj
truskawki, oderwij szypułki, dokładnie opłucz, odsącz na durszlaku i pokrój. Obierz
rabarbar i pokrój w kostkę. Wrzuć
owoce do dużego garnka o grubym spodzie, zasyp
cukrem i gotuj przez około 2 godziny.Zrób próbę, czy
dżem jest już wystarczająco gęsty. Ostygnięty
dżem na łyżce tężeje. Jeśli
dżem wciąż jest za rzadki odparuj go jeszcze przez chwilę i powtórz próbę. Gotowy i gorący
dżem przelej do słoików, zakręć i postaw do góry nogami. Jeśli masz zamiar przechować
dżem na zimę, to dodatkowo proponuję zapasteryzować
dżem.Polecane przepisyCo z tym rabarbarem?
Lody rabarbarowe z
waniliąDżem jabłkowo śliwkowy ale jaki
Konfitura z
czerwonej cebuli