ßßß Cookit - przepis na Dżem rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowy z imbirem

Dżem rabarbarowo-truskawkowo-jabłkowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze podejście do dżemowania zaczęło się od tego, jak dostałam od chłopaka rabarbar z ogródka jego babci.
Od razu wiedziałam, że będzie z tego dżem.
Jednak dżem z samego rabarbaru? Dobry, ale... bez szału.
Dodałam truskawek, jabłka, nieco imbiru.
Wyszedł cudowny-nie za słodki, nie za kwaśny, idealny!
/Rhubarb strawberry and apple jam with ginger
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
1 kg rabarbaru
1,5 kg truskawek
0,5 kg jabłek
2 łyżeczki mielonego imbiru
800 g cukru
3 opakowania konfiturexu 2:1
Przygotowanie:
Rabarbar, truskawki i jabłka pociąć na małe kawałki. Rabarbar i jabłka wrzucić do garnka, dolać nieco wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać truskawki i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać cukier i imbir i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:
1 kg rhubarb
1 . 5 kg strawberries
0 . 5 kg apples
2 teaspoons ground ginger
800 g of sugar
3 packages of gelling sugar 2:1
Preparation:
Rhubarb, strawberries and apples cut into small pieces. Rhubarb and apple put in the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the strawberries and mix using a blender until smooth. Then add the gelling sugar and boil. Add sugar and ginger and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon. Pour jam into clean and blanched jars, tighten the nut and leave it upside-down to cool.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowo-jabkowy-z.html