Wykonanie
Moje pierwsze podejście do dżemowania zaczęło się od tego, jak dostałam od chłopaka
rabarbar z ogródka jego babci.Od razu wiedziałam, że będzie z tego
dżem.Jednak
dżem z samego rabarbaru? Dobry, ale... bez szału.Dodałam
truskawek,
jabłka, nieco
imbiru.Wyszedł cudowny-nie za słodki, nie za kwaśny, idealny!
/Rhubarb strawberry and apple jam with ginger(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1 kg
rabarbaru1,5 kg
truskawek0,5 kg
jabłek2 łyżeczki mielonego
imbiru800 g
cukru3 opakowania konfiturexu 2:1Przygotowanie:
Rabarbar,
truskawki i
jabłka pociąć na małe kawałki.
Rabarbar i
jabłka wrzucić do garnka, dolać nieco
wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać
truskawki i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać
cukier i
imbir i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki.
Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:1 kg rhubarb1 . 5 kg strawberries0 . 5 kg apples2 teaspoons ground ginger800 g of sugar3 packages of gelling sugar 2:1Preparation:Rhubarb, strawberries and apples cut into small pieces. Rhubarb and apple put in the pot,
pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the strawberries and mix using a blender until smooth. Then add the gelling sugar and boil. Add sugar and ginger and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon.
Pour jam into clean and blanched jars, tighten the nut and leave it upside-down to cool.