Wykonanie
Mam nadzieję, że niedługo zacznie się wiosna. Jak wszystko zacznie kwitnąć i ziemia rozpocznie wydawanie
owoców pojawi się
rabarbar. Moje
owocowo-warzywne eldorado zaczyna się właśnie z pojawieniem się
rabarbaru. Pokażę Wam dziś pyszny dżemik z
rabarbaru i
imbiru. Doskonały do ciast , rogalików i naleśników.
Dżem rabarbarowo-
imbirowy ( proporcja na jeden mały słoiczek)- 3 łodygi duże
rabarbaru- 6 łyżek
cukru- 1 łyżeczka suszonego
imbiru lub kawałeczek startego świeżego- do smaku
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniej więcej dwu centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na patelnię lub do rondla, zasypujemy
cukrem i gotujemy . Jak
rabarbar puści już sok i stanie się papkowaty dodajemy
imbir i gotujemy do zgęstnienia.
Dżem jest dobry jak przykleja się do łyżki. Przekładamy go do wyparzonego słoiczka- jeszcze gorący i zakręcamy. Można jeśli chcecie dodatkowo zapasteryzować ale ja już tego nie robię,