ßßß Cookit - przepis na Dżem z rabarbaru z wanilią - najlepszy

Dżem z rabarbaru z wanilią - najlepszy

nazwa

Wykonanie

15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×
To zdecydowanie mój ulubion dżem! Połączenie kwaśnego rabarbaru z cukrem i prawdziwą wanilią jest zachwycające i niegdy się nie nudzi. Nie wiem jakie przemiany podczas gotowania zachodzą w tych tajemniczych łodygach ale zachywają mnie niezmiennie od lat. Pierwszy raz robiłam go kilka lat temu. Teraz recepturę dopracowałam i powielam. Spróbujcie a pewno znajdzie się na Waszej liście „do zrobienia” za rok.
Składniki:
2,5 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i obrać.
Pokroić w kawałki o długości 3-4 cm.
Wrzucić do garnka zasypać cukrem i odstawić na noc, 12 h lub podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Rabarbar gotować w wytworzonym soku, bez przykrycia aby odparował.
Po 40 minutach dżem powinien być gotowy.
1/3 dżemu zmiksować.
Dżem przelewać do czystych i wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystudzenia.
Gotowy produkt można pasteryzować w temp. 90 stopni, w piekarniku przez 10 minut.
Smacznego!
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Dżem truskawkowy z rabarbarem
Kompot z rabarbaru
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/25/dzem-z-rabarbaru-z-wanilia-najlepszy