Wykonanie
15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×To zdecydowanie mój ulubion
dżem! Połączenie kwaśnego
rabarbaru z
cukrem i prawdziwą
wanilią jest zachwycające i niegdy się nie nudzi. Nie wiem jakie przemiany podczas gotowania zachodzą w tych tajemniczych łodygach ale zachywają mnie niezmiennie od lat. Pierwszy raz robiłam go kilka lat temu. Teraz recepturę dopracowałam i powielam. Spróbujcie a pewno znajdzie się na Waszej liście „do zrobienia” za rok.
Składniki:2,5 kg
rabarbaru1 kg
cukru1
laska waniliiPrzygotowanie:
Rabarbar umyć i obrać.Pokroić w kawałki o długości 3-4 cm.Wrzucić do garnka zasypać
cukrem i odstawić na noc, 12 h lub podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
Rabarbar gotować w wytworzonym soku, bez przykrycia aby odparował.Po 40 minutach
dżem powinien być gotowy.1/3
dżemu zmiksować.
Dżem przelewać do czystych i wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystudzenia.Gotowy produkt można pasteryzować w temp. 90 stopni, w piekarniku przez 10 minut.Smacznego!
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )
Dżem truskawkowy z
rabarbaremKompot z
rabarbaru