Wykonanie
Maliny to jeden z moich ulubionych
owoców latem, a zimą choć często podjadam mrożone
maliny to jednak lubię
mieć butelkę gęstego soku prawie
malinowego musu. Taki domowy
sok malinowy nie ma równego sobie w porównaniu z kupnym wariantem. Bez sztucznych aromatów, barwników… po prostu
sok malinowy, a nie jakaś
podróba.
Jak wspomniałam
sok malinowy, który gotowałam wczoraj jest bardzo gęsty i z powodzeniem można go zastosować do różnych deserów i ciast. Już jutro przepis na ciacho z tym aromatycznym domowym
malinowym sokiem. Lubicie robić domowe
przetwory ? Ja bardzo!
Składniki:4 l świeżych
malin1 kg
cukru2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:W dużym garnku umieść
maliny i zasyp
cukrem. Gotuj przez 20 minut.
Maliny powinny puścić sok i prawie się rozpłynąć.Przelej sok przez sito, a miąższ przetrzyj. Wymieszaj wszystko razem dodaj
sok cytrynowy dla zachowania ładnego czerwonego koloru i doprowadź sok do wrzenia.Napełnij butelki lub słoiczki ( wcześniej wyparzone ) gorącym
sokiem, zamknij i odwróć do góry nogami.Polecane przepisy
Konfitura z
borówki brusznicy
Dżem jeżynowy z
czekoladą i
miętąChleb kukurydziany…jeszcze więcej
jeżynŚwiąteczny tort
cappuccino