Wykonanie
Uwaga uwaga!!! To już naprawdę ostatnia chwila na przygotowanie
przetworów z
truskawek. Tych wspaniałych
owoców już jest coraz mniej a i ceny mocno podskoczyły. Kto zaspał ma ostatnią szansę. Sama zbyt późno sobie przypomniałam o
truskawkowych pysznościach na zimę więc zastosowałam mega szybki przepis na
dżem z użyciem popularnych fiksów.Jeśli jednak jesteście zainteresowani bardziej zbliżoną do klasycznej wersją
dżemu - przepis znajdziecie tu:
Dżem truskawkowy z dodatkiem świeżej
mięty.SKŁADNIKI na około 5 małych słoiczków:łubianka
truskawek (2 kg)1 fix do
dżemów (mój miał napisane: na 1kg
owoców + 0,5 kg
cukru)- użyłam tylko jednego0,5 - 1 szklanka
cukru (w zależności od słodkości
owoców)
Truskawki opłukać, usunąć szypułki oraz przepołowić. Umieścić w garnku i zasypać fiksem do
dżemów (wystarczy użyć połowy ilości
fixu niż napisane na jego opakowaniu- ja na 2 kg
truskawek dałam fix przeznaczony na 1kg). Zagotować (
truskawki powinny puścić sporo soku, który
potem w słoikach zmieni się w pyszną
galaretkę). Po zagotowaniu dodać
cukier (ilość wedle uznania- ja dałam około pół szklanki ponieważ miałam słodkie
truskawki). Raz jeszcze zagotować.Przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i zapasteryzować (czyli zagotować słoiki z
dżemem w garnku z
wodą, a po zagotowaniu zostawić na małym ogniu około 20 min).Po wystygnięciu
dżem powinien pięknie zgęstnieć.SMACZNEGO