ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy, truskawkowy... dżem!

Truskawkowy, truskawkowy... dżem!

nazwa

Wykonanie

Gdy nagle na progu domu zjawia się 12 kg truskawek, pięknie dojrzałych, soczystych i tak pachnących..., zastanawiasz się, co z nimi począć? Najszybsza metoda to przerobienie ich na dżem. Ale co zrobić, by w słoiczku nie było zbędnej galarety? By truskawki nie spadły nam na dno słoja i nie trzeba było do nich wołać górnika? To proste - spróbujcie sami :)
Składniki:
1 kg truskawek
0,5 kg cukru
dowolny produkt pomocniczy do wyrobu dżemów dla proporcji 2:1 typu dżemix czy żelfix
Sposób przygotowania:
Zmiksuj 75 dag truskawek blenderem (3/4 porcji owoców). Pozostałą część rozdrobnij - ja kroiłam na ćwiartki.
Wrzuć wszystko do garnka, wymieszaj z substancją żelującą i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i gotuj jeszcze minutę - nie przestawaj gotować.
Gorący dżem wlej do przygotowanych wcześniej słoiczków i odwróć do góry dnem.
Pysznego śniadania :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/06/truskawkowy-truskawkowy-dzem.html