Wykonanie
Gdy nagle na progu domu zjawia się 12 kg
truskawek, pięknie dojrzałych, soczystych i tak pachnących..., zastanawiasz się, co z nimi począć? Najszybsza metoda to przerobienie ich na
dżem. Ale co zrobić, by w słoiczku nie było zbędnej galarety? By
truskawki nie spadły nam na dno słoja i nie trzeba było do nich wołać górnika? To proste - spróbujcie sami :)
Składniki:1 kg
truskawek0,5 kg
cukrudowolny produkt pomocniczy do wyrobu
dżemów dla proporcji 2:1 typu dżemix czy żelfixSposób przygotowania:Zmiksuj 75 dag
truskawek blenderem (3/4 porcji
owoców). Pozostałą część rozdrobnij - ja kroiłam na ćwiartki.Wrzuć wszystko do garnka, wymieszaj z substancją żelującą i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj
cukier i gotuj jeszcze minutę - nie przestawaj gotować.Gorący
dżem wlej do przygotowanych wcześniej słoiczków i odwróć do góry dnem.Pysznego śniadania :)