ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą

Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jest to przepis z mojego dzieciństwa, podobny sernik robiła moja ciocia, oczywiście nie mogłam się oprzeć chęci upieczenia go przed świętami po to aby i Wam go pokazać. Sam sernik jest niesamowity, lekki, puszysty, delikatny a przy tym niesamowicie smaczny, no przepyszny! Takim go zapamiętałam. Dodatek kwaskowej porzeczkowej konfitury świetnie tutaj pasuje i czyni całość bardziej odświętną.
Składniki:
ciasto:
400g mąki krupczatki
100 g cukru
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany 18%*
2 łyżki kakao*
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g dobrej margaryny
16 g cukru z wanilią ( lub wanilinowego )
ser:
1 kg 3 krotnie mielonego 100% twarogu
1 szklanka cukru pudru
4 jaja
op. 40 g budyniu waniliowego
2 łyżki stopionego masła*
dodatkowo:
150 ml konfitury z czerwonej lub czarnej porzeczki ( u mnie domowa czerwona)
łyżka cukru pudru
* pełne z górką
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną margarynę rozdrabniamy ją w mące do drobnych okruszków, po czym dodajemy śmietanę i żółtko. Wybraniamy ciasto.
Gdy się połączy dodajemy kakao i jeszcze raz wyrabiamy po czym foliujemy i chłodzimy w zamrażarce 30-40 minut lub w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część ścieramy na tarce na dno formy z papierem do pieczenia, wyrównujemy aby było równe. Rozsmarowujemy na nim powidła i zabieramy się za przygotowanie sera.
Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.
na zdjęciu ciasto po przekrojeniu, konfitura porzeczkowa, białka przed dodaniem, masa serowa
Ser:
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło roztapiamy.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą kremową (kolor) masę, cukier wsypujemy stopniowo, w trzech turach, cały czas miksując, ok. 10 minut.
Wlewamy ostudzone masło, miksując.
Gdy się połączą dodajemy budyń. Miksujemy.
Nastawiamy piekarnik na 165 stopni bez termoobiegu.
Ser dodajemy stopniowo, po solidnej łyżce, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Starajmy się to robić jak najkrócej.
Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli Ja po tym poznaję , że są właściwie ubite, lekko połyskują i stawiają mikserowi lekki opór.
Do sera dodajemy pianę, najlepiej drewnianą łyżką, mieszamy delikatnie i krótko.
Wylewamy masę na ciasto i ścieramy drugą jego część na wierzch. Równo aby pokryło całą powierzchnię.
Pieczemy na środkowym poziomie przez 45 minut, po tym czasie zostawiamy w piecu przez 30-40 minut, później możemy studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy sernik będzie zimny obsypujemy go cukrem pudrem, przechowujemy go w lodówce.
Smacznego
Taki sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa jadłam go będąc małą dziewczyną. Zrobiło się świątecznie
przepis dodaję do konkursu u Edytki i Andrino
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/16/swiateczny-sernik-z-kakaowym-kruchym-ciastem-i-konfitura