ßßß
Składniki:ciasto:400g mąki krupczatki100 g cukru1 żółtko2 łyżki gęstej śmietany 18%*2 łyżki kakao*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia150 g dobrej margaryny16 g cukru z wanilią ( lub wanilinowego )ser:1 kg 3 krotnie mielonego 100% twarogu1 szklanka cukru pudru4 jajaop. 40 g budyniu waniliowego2 łyżki stopionego masła*dodatkowo:150 ml konfitury z czerwonej lub czarnej porzeczki ( u mnie domowa czerwona)łyżka cukru pudru* pełne z górkąPrzygotowanie:Ciasto:Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną margarynę rozdrabniamy ją w mące do drobnych okruszków, po czym dodajemy śmietanę i żółtko. Wybraniamy ciasto.Gdy się połączy dodajemy kakao i jeszcze raz wyrabiamy po czym foliujemy i chłodzimy w zamrażarce 30-40 minut lub w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część ścieramy na tarce na dno formy z papierem do pieczenia, wyrównujemy aby było równe. Rozsmarowujemy na nim powidła i zabieramy się za przygotowanie sera.Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.
na zdjęciu ciasto po przekrojeniu, konfitura porzeczkowa, białka przed dodaniem, masa serowaSer:Białka oddzielamy od żółtek.Masło roztapiamy.Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą kremową (kolor) masę, cukier wsypujemy stopniowo, w trzech turach, cały czas miksując, ok. 10 minut.Wlewamy ostudzone masło, miksując.Gdy się połączą dodajemy budyń. Miksujemy.Nastawiamy piekarnik na 165 stopni bez termoobiegu.Ser dodajemy stopniowo, po solidnej łyżce, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Starajmy się to robić jak najkrócej.Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli Ja po tym poznaję , że są właściwie ubite, lekko połyskują i stawiają mikserowi lekki opór.Do sera dodajemy pianę, najlepiej drewnianą łyżką, mieszamy delikatnie i krótko.Wylewamy masę na ciasto i ścieramy drugą jego część na wierzch. Równo aby pokryło całą powierzchnię.Pieczemy na środkowym poziomie przez 45 minut, po tym czasie zostawiamy w piecu przez 30-40 minut, później możemy studzić przy uchylonych drzwiczkach.Gdy sernik będzie zimny obsypujemy go cukrem pudrem, przechowujemy go w lodówce.SmacznegoTaki sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa jadłam go będąc małą dziewczyną. Zrobiło się świątecznie
przepis dodaję do konkursu u Edytki i AndrinoPowiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąJabłecznik na kruchym waniliowym cieście