ßßß Cookit - przepis na Sernik z ciemnym ciastem i wisniami

Sernik z ciemnym ciastem i wisniami

nazwa

Wykonanie

Z serii dziadkowych przepisów idealnych... Uwielbiam, jednak wśród mojej rodzinki większą popularnością cieszy się ten klasyczny, więc taki, od czasu do czasu, muszę popełnić sama :) Polecam też w wersji bez owoców lub np. z brzoskwiniami.
szklanka cukru
180 g margaryny do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
masa serowa
120 g masła
szklanka cukru
łyżka ekstraktu z wanilii
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1,2 kg półtłustego twarogu (trzykrotnie mielonego)
2 łyżki mleka w proszku
budyń śmietankowy (proszek)
ponadto
400 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na minimum 60 minut.
Mrożone wiśnie, rozmrozić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i twaróg, a następnie ekstrakt z wanilii, mleko w proszku i budyń, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Dno dużej tortownicy (minimum 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć połowę ciasta i rozprowadzić po blasze, następnie przelać masę serową, równomiernie rozłożyć wiśnie i zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec około 60-80 minut w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku, przez około godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/03/Sernik-z-ciemnym-ciastem-i-wisniami.html