Wykonanie
Z
serii dziadkowych przepisów idealnych... Uwielbiam, jednak wśród mojej rodzinki większą popularnością cieszy się ten klasyczny, więc taki, od czasu do czasu, muszę popełnić sama :) Polecam też w wersji bez
owoców lub np. z
brzoskwiniami.

szklanka
cukru180 g
margaryny do pieczenia4
żółtka3 łyżki
kakao2 szklanki
mąkiłyżka
proszku do pieczeniamasa serowa120 g
masłaszklanka
cukrułyżka ekstraktu z
wanilii4
jajka (
żółtka i
białka osobno)1,2 kg półtłustego
twarogu (trzykrotnie mielonego)2 łyżki
mleka w proszkubudyń śmietankowy (proszek)ponadto400 g wydrylowanych
wiśni (świeżych lub mrożonych)Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na minimum 60 minut.Mrożone
wiśnie, rozmrozić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru soku.Przygotować masę
serową:
masło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka i
twaróg, a następnie ekstrakt z
wanilii,
mleko w proszku i
budyń, dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.Dno dużej tortownicy (minimum 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć połowę ciasta i rozprowadzić po blasze, następnie przelać masę
serową, równomiernie rozłożyć
wiśnie i zetrzeć pozostałe ciasto.Piec około 60-80 minut w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku, przez około godzinę.Smacznego!

