Wykonanie
Przepyszne ciasto, którego nazwa pochodzi od tego , że
biszkopty przełożone powidłami śliwkowymi, przekrojone wyglądają właśnie jak usta :) Ciasto nadaję się do przeróżnego rodzaju przyjęć domowych , bo prezentuje się i smakuje obłędnie.Wymiary foremki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : 30 - 35 minutTemp. pieczenia 180 C


Składniki:Ciasto:ok. 30 dag
biszkoptów okrągłych ( ok. 1,5 paczki po 180 g )słoiczek
powideł śliwkowychkostka
margarynypół szklanki
cukru3 łyżki
kakao6
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia.

Krem
budyń śmietankowy lub
waniliowypół litra
mleka6 łyżek
cukru3
żółtkałyżka
mąkikostka
masłaPolewa
gorzka czekolada6 łyżek
mlekaSposób przygotowaniaCiasto
Margarynę,
cukier,
kakao i 5 łyżek
wody gotuj 5 minut, ostudź.Dodaj 1
jajko, 5
żółtek,
mąkę i
proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z
ciastem.
Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej
ciastem.Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź.

Krem1.
Budyń ,
cukier ,
żółtka i
mąkę utrzyj w miseczce.2.
Mleko nastaw do gotowania.3. Trochę wrzącego
mleka wlewamy do miseczki z masą
żółtkowo - budyniową. Mieszamy i szybko wlewamy do pozostałego
mleka.4. Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.5. Odstaw do ostygnięcia.6. Schłodzony
budyń ucieramy z
masłem.7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto.Polewa :
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Dodajemy 6 łyżek
mleka. Mieszamy.Wylewamy na ciasto.Posypujemy kolorowa posypką