Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jest to przepis z mojego dzieciństwa, podobny sernik robiła moja ciocia, oczywiście nie mogłam się oprzeć chęci upieczenia go przed świętami po to aby i Wam go pokazać. Sam sernik jest niesamowity, lekki, puszysty, delikatny a przy tym niesamowicie smaczny, no przepyszny! Takim go zapamiętałam. Dodatek kwaskowej porzeczkowej
konfitury świetnie tutaj pasuje i czyni całość bardziej odświętną.

Składniki:ciasto:400g
mąki krupczatki100 g
cukru1
żółtko2 łyżki gęstej
śmietany 18%*2 łyżki
kakao*2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia150 g dobrej
margaryny16 g
cukru z
wanilią ( lub wanilinowego )
ser:1 kg 3 krotnie mielonego 100%
twarogu1 szklanka
cukru pudru4
jajaop. 40 g budyniu
waniliowego2 łyżki stopionego
masła*dodatkowo:150 ml
konfitury z czerwonej lub
czarnej porzeczki ( u mnie domowa czerwona)łyżka
cukru pudru* pełne z górkąPrzygotowanie:Ciasto:
Mąkę wymieszać z
cukrami i proszkiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojoną
margarynę rozdrabniamy ją w
mące do drobnych okruszków, po czym dodajemy
śmietanę i
żółtko. Wybraniamy ciasto.Gdy się połączy dodajemy
kakao i jeszcze raz wyrabiamy po czym foliujemy i chłodzimy w zamrażarce 30-40 minut lub w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część ścieramy na tarce na dno formy z papierem do pieczenia, wyrównujemy aby było równe. Rozsmarowujemy na nim powidła i zabieramy się za przygotowanie
sera.Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.

na zdjęciu ciasto po przekrojeniu,
konfitura porzeczkowa,
białka przed dodaniem, masa serowa
Ser:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Masło roztapiamy.
Żółtka ubijamy z
cukrem pudrem na puszystą kremową (kolor) masę,
cukier wsypujemy stopniowo, w
trzech turach, cały czas miksując, ok. 10 minut.Wlewamy ostudzone
masło, miksując.Gdy się połączą dodajemy
budyń. Miksujemy.Nastawiamy piekarnik na 165 stopni bez termoobiegu.
Ser dodajemy stopniowo, po solidnej łyżce, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Starajmy się to robić jak najkrócej.
Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą
soli Ja po tym poznaję , że są właściwie ubite, lekko połyskują i stawiają mikserowi lekki
opór.Do
sera dodajemy pianę, najlepiej drewnianą łyżką, mieszamy delikatnie i krótko.Wylewamy masę na ciasto i ścieramy drugą jego część na wierzch. Równo aby pokryło całą powierzchnię.Pieczemy na środkowym poziomie przez 45 minut, po tym czasie zostawiamy w piecu przez 30-40 minut, później możemy studzić przy uchylonych drzwiczkach.Gdy sernik będzie zimny obsypujemy go
cukrem pudrem, przechowujemy go w lodówce.SmacznegoTaki sernik to wspomnienie mojego dzieciństwa
jadłam go będąc małą dziewczyną. Zrobiło się świątecznie

przepis dodaję do konkursu u Edytki i AndrinoPowiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąJabłecznik na kruchym
waniliowym cieście