Wykonanie
Wytrawnych muffinek jeszcze nie było w moim menu, a wczoraj nadarzyła się znakomita okazja, aby to zmienić. Nasz przyjaciel zadzwonił rano z pytaniem „co robimy dzisiaj?” – uwielbiam takie spontaniczne spotkania, nie dość, że upiekłam te zacne muffinki (są bardzo szybkie do przygotowania), to załapaliśmy się na pyszny obiadek:
ryż z
kurczakiem i warzywami.
Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczka
oregano2
jajka3/4 szklanki
mleka100 g
fety100 g
oliwek zielonych100 g
suszonych pomidorów w
oliwie1. Składniki suche i mokre mieszamy w dwóch oddzielnych naczyniach, następnie łączymy.2. Dodajemy pokrojone w kostkę
fetę i
pomidorki oraz posiekane
oliwki.3. Nalać ciasto do papilotek osadzonych w formach do 3/4 wysokości.4. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Od razu wyjmować z foremek i studzić.Miałam godzinę do wyjścia do znajomych, gdy zaczęłam je przygotowywać. Spokojnie zdążyłam i do tego popracowałam też nad ich zdjęciem. Ostatnio stwierdziłam, że moje zdjęcia są niezadowalające. Już co prawda parametrów nie ustawia mi mój mąż od jakiegoś czasu, ale wciąż mało wiem o fotografii. Na pewno muszę robić zdjęcia jedzenia przy świetle dziennym, bo mają lepsze barwy, tylko wymaga to ode mnie większej samodyscypliny, nad czym zamierzam popracować. Zazwyczaj robiłam zdjęcia niezależnie od
pory dnia z lampą błyskową, teraz widzę, że to był błąd. Zdjęcia bez lampy wymagają rozstawiania statywu itd., jestem leniwa jak się okazuje, a przynajmniej byłam do tej
pory. Dobrze, że dzień jest coraz dłuższy i będzie dłużej jasno,
będę miała więcej czasu na ćwiczenia