Wykonanie
Wytrawne,
pomidorowe muffinki to idealny pomysł na drugie śniadanie do pracy, lub szybką przekąskę. Świetnie sprawdzą się także w podróży i na pikniku, nawet w takie upały jak teraz.Nie dość, że robi się je błyskawicznie, to do tego są zdrowe, dzięki
pomidorom i
mące pełnoziarnistej.Przepis pochodzi z http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2013/05/Pelnoziarniste-muffiny-jak-pizza.html
Składniki:100 g
fety100 g
oliwek1-2 łyżki posiekanej
bazylii1-2 łyżki
oregano2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszklanka
soku pomidorowego1/2 szklanki
oleju lub
oliwy1
jajko250 g
mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenianiecała łyżeczka
soliWykonanie:
Oliwki i
ser kroimy w mniejszą kostkę. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (
mąka, proszek,
sól), natomiast w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre.Zawartość obu pojemników łączymy, dodajemy
ser,
oliwki,
bazylię i
oregano. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffinki.
Pieczemy w temperaturze do 180 °C przez 25 - 30 minut.