Wykonanie
KUKURYDZIANE MUFFINYZ
SUSZONYMI POMIDORAMIPowstały równolegle do
kakaowych muffinek . Szybkie decyzje po przeglądzie szafek i lodówki w moim wykonaniu zawsze obfitują w coś pysznego. Przepis smakował i znajomym i nam. Wytrawne muffinki to idealna i zdrowa przekąska dla Maluchów i Starszych do pracy i szkoły. A skoro rok szkolny za pasem, warto już pomyśleć o zdrowych, drugich śniadaniach dla Naszych Pociech do plecaka. Takiej muffinki żadne mniejsze i większe łapki nie odmówią, a fajniej wyglądają niż klasyczna kanapka :) Gotowe w 30 minut. Polecam.Muffiny lądują w akcji Domi - Muffinkowo III.
Składniki :suche :1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki suszonej
bazyliisólpieprzmokre:2
jajaszklanka
mleka1/2 szklanki
oleju rzepakowegoponadto :
suszone pomidory w
oliwie - u mnie
pomidory z
kaparami lub
pomidory z
bazylią i
oregano - około 10 sztukSuche składniki łączymy w jednej misce - przesiewamy obie
mąki i dodajemy resztę składników - mieszamy. Mokre składniki łączymy w jedną masę trzepaczką do jaj. Wlewamy mokre do suchych. Kroimy
pomidory na paski wrzucamy do masy i całość mieszamy byle jak, do połączenia się składników. Wkładamy do formy na muffinki - do 3/4 wysokości i pieczemy około 20-15 minut w 190'c . Zróbmy test patyczkowy :) Upieczone trzymamy kilka minut w formach i studzimy na kratce. Smaczności !!