Jest weekend i jak co weekend zapraszam Wszystkich na coś słodkiego i oczywiście pysznego. Tym razem za sprawą pewnej Pani Kasi padło na ananasa i co za tym idzie pyszny torcik marchewkowo-ananasowy. Składniki: 2 jajka 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju (ja użyłam roztopionej margaryny) 200g drobno startej marchewki 50g posiekanych orzechów włoskich 100g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) 80g wiórków kokosowych 200g mąki po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru pudru 100g kremowego serka (ja użyłam serka Turek kremowy naturalny) 50g masła lub margaryny Jajka ubijam do podwojenia objętości i dodaję cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaję roztopioną margarynę (lub olej) wlewając ją cienkim strumieniem i powoli. Do tak powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe i orzechy. Miksuję na małych obrotach i dodaję mąkę w dwóch częściach wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję cynamon. Całość wylewam na wyłożoną papierem tortownicę. Piekę 1h w 150st.C. Kremowy serek miksuję z miękkim masłem na najwyższych obrotach. Dodaję stopniowo cukier puder. Powstałą kremową polewę wkładam do lodówki. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu przekrawam je w poprzek na pół i przekładam połową kremowej polewy. Resztę polewy wykładam na wierzch. Dekoruję cząstkami ananasa.