ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Któż w naszym kraju jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomyślałby, że z marchewki powstaje tak pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest bardzo popularne w krajach anglojęzycznych, ale i u nas zdobyła coraz więcej fanów. Wcześniej umieszczałam na blogu muffinki marchewkowe. Przepis na ciasto jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)
Składniki:
200 g mąki
200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)
2 jajka
200 g cukru brązowego
150 ml oleju rzepakowego
50 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych orzechów włoskich
3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszki
po 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.
Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników.
Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko uważnie oddzielić obie warstwy, żeby nam się nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta marchewkowego.
Przepis na krem:
300 g cukru pudru
100 g mascarpone
50 g masła
Najlepiej żeby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce przed skonsumowaniem.
Źródło:http://upichcic.blogspot.com/2014/12/ciasto-marchewkowe.html