Wykonanie
Któż w naszym
kraju jeszcze kilkadziesiąt lat temu pomyślałby, że z
marchewki powstaje tak pyszne ciasto. Kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, byłam nim zachwycona. Jest bardzo popularne w krajach anglojęzycznych, ale i u nas zdobyła coraz więcej fanów. Wcześniej umieszczałam na blogu muffinki
marchewkowe. Przepis na ciasto jest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak
wiórki kokosowe,
orzechy czy
ananas. Ciasto dzięki
marchewce, ananasowi czy dodatku
oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta
marchewkowego :)Składniki:200 g
mąki200 g startej
marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2
jajka200 g
cukru brązowego150 ml
oleju rzepakowego50 g
wiórków kokosowych50 g posiekanych
orzechów włoskich3-4 plastry drobno pokrojonego
ananasa z puszkipo 1 łyżeczce:
cynamonu,
soli i
sodypół łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy
jajka z
cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem
olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą
marchewkę, drobno pokrojonego
ananasa oraz posiekane
orzechy i
wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład
orzechów, wiórków czy
ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników.Do powyższych produktów przesiewamy
mąkę oraz pozostałe sypkie składniki:
cynamon,
sodę,
sól i
proszek do pieczenia.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć je kremem (trzeba tylko uważnie oddzielić obie warstwy, żeby nam się nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta
marchewkowego.Przepis na krem:300 g
cukru pudru100 g
mascarpone50 g
masłaNajlepiej żeby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce przed skonsumowaniem.