ßßß
Składniki:12 sztuk350 g mąki pszennej150 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki cynamonuskórka z jednej cytrynyszczypta soli1 duże jajko240 ml maślanki30 ml soku z jagód120 ml oleju roślinnego1 łyżka ekstraktu waniliowego100 g jagód (użyłam ze słoika)Krem:120 g naturalnego, kremowego serka (typu Philadelphia)2 łyżki soku z jagód1 łyżka cukru pudrugarść świeżej miętyWykonanie:Muffinki: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy.W drugiej misce ubijamy razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej i sok z jagód.Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i chwilkę mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy jagody i bardzo delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy na 12 części i wypełniamy nimi papilotki.Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffinki pieczemy koło 20-25 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem i sokiem jagodowym. Miętę drobno siekamy i dodajemy do kremu.Na każdej muffince, foremką do ciastek, odciskamy lub nacinamy dowolny kształt (u mnie serduszka). Następnie wycinamy ciasto z odrysowanego kształtu i wydrążamy środek, tak aby powstało nam zagłębienie w wybranym kształcie. Wgłębienie wypełniamy kremem.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!