ßßß Cookit - przepis na Jagodowe muffinki z orzeźwiającym kremem z miętą

Jagodowe muffinki z orzeźwiającym kremem z miętą

nazwa

Wykonanie

Było to tak: spodziewaliśmy się gości, a co za tym idzie – wypadałoby położyć na stół coś (jak to zawsze mamy i babcie mawiały) „do kawy” ;) Uznałam, że muffinki idealnie się w tej roli sprawdzą. W miarę szybko się je robi, wygodnie chwyta, a do tego dostałam od mamy słoik z jagodami, które aż prosiły się o zatopienie w muffinkowym cieście. Chciałam też wykombinować coś, żeby nie podawać ich w najklasyczniejszy sposób. Zrobiłam więc orzeźwiający jagodowomiętowy krem na bazie serka, którym wypełniłam w dosyć efektowny sposób babeczki. Sami zobaczcie!
Składniki:
12 sztuk
350 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
1 duże jajko
240 ml maślanki
30 ml soku z jagód
120 ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g jagód (użyłam ze słoika)
Krem:
120 g naturalnego, kremowego serka (typu Philadelphia)
2 łyżki soku z jagód
1 łyżka cukru pudru
garść świeżej mięty
Wykonanie:
Muffinki: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy.
W drugiej misce ubijamy razem jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, olej i sok z jagód.
Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i chwilkę mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy jagody i bardzo delikatnie kilkoma ruchami mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy na 12 części i wypełniamy nimi papilotki.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Muffinki pieczemy koło 20-25 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem i sokiem jagodowym. Miętę drobno siekamy i dodajemy do kremu.
Na każdej muffince, foremką do ciastek, odciskamy lub nacinamy dowolny kształt (u mnie serduszka). Następnie wycinamy ciasto z odrysowanego kształtu i wydrążamy środek, tak aby powstało nam zagłębienie w wybranym kształcie. Wgłębienie wypełniamy kremem.
Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!
Źródło:http://panismaczna.com/jagodowe-muffinki-z-orzezwiajacym-kremem-z-mieta