ßßß
Składniki : ( na 6-7 małych pączków )1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczki mielonego cynamonu1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki maślanki1 roztrzepane jajko o temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 i 1/2 łyżeczki oleju1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jagódSuche składniki mieszamy w jednej misce : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki : maślankę, jajo, ekstrakt, olej. Mokre składniki przelewamy do suchych. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Na koniec dosypujemy jagody,mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek ( ja swoje wysmarowałam odrobiną oleju ).Pieczemy w 160°C przez 10-12 minut lub do momentu kiedy zaczynają brązowieć. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ale równie dobrze smakują bez niczego.Smacznego :)