ßßß Cookit - przepis na Racuszki dyniowe

Racuszki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Cudownie mięciuteńkie, słodkie, pachnące w pięknym żółciusieńkim kolorze. Idealne nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to koniecznie musicie to nadrobić :) Polecam Wam i to baaardzo :)
Składniki:
250g puree z dyni (klik)
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 jajka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
70ml maślanki
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura lub bita śmietana do podania
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu (najpierw mokre, a potem sypkie). Zmiksować 15sek/obr.5 Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować lub wymieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku z moimi zmianami
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/racuszki-dyniowe.html