Wykonanie

Kto lubi pączki ręka do góry! A kto UWIELBIA pulchne amerykańskie donuty, zamoczone w cukrowej polewie, udekorowane, jakby od niechcenia, ale tak idealnie, kolorową posypką...? Tak, to obie moje ręce w górze!Zwłaszcza w takie dni jak ten... Od kilku tygodni w moim domu panowała napięta atmosfera. Każdy kłócił się z każdym, do końca chyba już nie pamiętając o co. Musiałam osłodzić atmosferę.Cóż, muszę przyznać, że tak naprawdę znalazłam sobie dobrą wymówkę na usprawiedliwienie mojego przemożnego, desperackiego pragnienia
słodyczy. Nie takiej zwykłej, jak
czekolada. Ooooo nie. Mój organizm wie, co to znaczy pójść na całość.Zobaczyłam gdzieś, chyba w serialu, amerykańskie, ociekające lukrem pączki i... już tylko to miałam przed oczami. Nic już nie mogło mnie zatrzymać. Nawet brak formy na donuty. Ha! Wiedziałam, że te skrzętnie odkładane korki do
wina w końcu się na coś przydadzą!Nie wiem,
czemu tak bardzo zależało mi na tej donutowej dziurce. Tak na dobrą sprawę, pieczone pączki mają więcej wspólnego ze smakiem muffinek niż prawdziwych, smażonych pączków. ALE! Posiadając ową dziurkę, nikt już nie mógł odmówić im statusu Donutów. A ja byłam zadowolona.Połączenie
jagód i polewy z Nutelli... mmm... każdy kęs sprawiał, że czułam się jak w niebie. Delikatne, trochę
owocowe, przełamane idealnym smakiem Nutelli...Narazie to mój ulubiony deser. Znów jestem zakochana! (Marcin, wybacz...)




Składniki(20 małych pączków):jeśli nie masz formy na donuty-kilka korków od
wina lub kilka kulek z folii aluminiowej+forma na muffiny2 szklanki
mąki pszennej trotowej3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cynamonu3/4 szklanki
maślanki2
jaja, roztrzepane2 łyżki
masła, roztopionego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
jagód (mogą być mrożone)(opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowaNA POLEWĘ:ok.1/2 szklanki
cukru pudruok.2 łyżki Nutelli1 łyżka gorącej
wodyPrzygotowanie:W misce wymieszaj
mąkę(przesianą) z
cukrem, z
proszkiem do pieczenia,
solą i
cynamonem. W drugiej misce roztrzep
jajka, dodaj
maślankę, wymieszaj.
Masło roztop w rondelku, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jaj i
maślanki, wymieszaj. Wlej ekstrakt
waniliowy.Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj
jagody.Przygotuj formę na donuty-wysmaruj ją
olejem. Jeśli masz tylko formę na muffiny(wysmaruj ją
olejem) + wysmaruj korki od
wina olejem i postaw je na środku każdego wgłębienia(wlewając masę na donuty, przytrzymuj korek palcem tak, by masa oblała go z każdej strony) lub na środku każdego wgłębienia umieść kulkę z folii aluminiowej.Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Do każdej foremki wlej masę, do 2/3 wysokości wgłębienia. Piecz przez 7-9 minut. Wyjmij do ostudzenia. Odczekaj kilka chwil przed wyjęciem donutów z formy.W międzyczasie przygotuj POLEWĘ:zagotuj
wodę, w miseczce połącz
cukier puder z Nutellą. Zalej masę gorącą
wodą i szybko zamieszaj. Jeśli polewa jest zbyt płynna, stopniowo dodawaj
cukru pudru lub Nutelli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Mocz donuty w polewie (do połowy). Posyp je kolorową,
cukrową posypką (jeśli chcesz).Smacznego!PaulinaMOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ:Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!