Wykonanie
Wielokrotnie widziałam przepisy na "Coffee
Cake", jednak zawsze kończyło się to rozczarowaniem, ponieważ nie chodziło w nich o ciasto
kawowe, tylko o ciasto do
kawy . Cóż - to spora różnica, ponieważ za mną chodził smak ciasta
kawowego . Z tego powodu postanowiłam takie właśnie ciasto tym razem upiec. Jest takie, jak chciałam - wilgotne, konkretne, z wyraźnie wyczuwalną
kawą. I jak najbardziej nadaje się do
kawy ;)

1/2 kostki miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 - 2 szklanki
mąki tortowejdo części kawowej:4 czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
wody3-4 łyżki melasy (black treacle)3 dodatkowe łyżki
maki pszennej1 łyżka
cukru pudrumasło +
kasza manna do wysypania formy do pieczenia1. Miękkie
masło ucieramy do białości z
cukrem. Dodajemy
jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy,
sól,
proszek do pieczenia i
maślankę - mieszamy.Nadal miksując, dodajemy stopniowo
mąkę.2. Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
kaszą manną (lub ew.
bułka tartą). Wlewamy połowę lub 2/3 ciasta.Do pozostałego ciasta dodajemy
kawę zaparzoną w 4 łyżkach wrzącej
wody (wystudzoną), melasę,
cukier puder oraz dodatkową
mąkę. Mieszamy dokładnie, po czym wylewamy ciasto
kawowe do formy z
ciastem jasnym.Następnie mieszamy spiralnym ruchem (widelec, patyczek do szaszłyka), by w cieście powstał zakręcony wzorek.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Kategoria:CiastaAutor(ka): rain1drop Czas publikacji: wtorek, 09 sierpnia 2016 14:05OpcjePoleć znajomemu wpis „Ciasto kawowe”Polecane wpisyKruche ciasto kremowe
jagodamiNie wiem, jak u Was, lecz u mnie sezon
jagodowy w pełni. Jedliśmy już pancakes z sosem
jagodowym , naleśniki z
jagodami,
lody jagodowe (przepis wkrótce!)i
jagodCiasto marmurkoweNiektórzy wolą ciasta jasne, inni zaś murzynki. Całe szczęście, dla tych, którzy lubią oba te rodzaje ciast, istnieją również ciasta marmurkowe, czyli dwa w jedCastella / Kasutera, czyli ciasto z JaponiiCastell a lub po japońsku - Kasutera - to japońskie ciasto z Nagasaki. Do
Kraju Kwitnącej
Wiśni zawitało w XVI w. wraz z misjonarzami z Portugalii. Nazwa ciasta
Cynamonowe drożdżowe pasy z
wiśniamiSzwedzkie wypieki :) W oryginale był jeszcze
lukier, ale... po prostu zapomniałam. Na ok. 14 sztuk: 400 g
mąki 150 g
cukru szczypta
soli 125 g
masła 1
jajko 23kruszonkowe ciasto z
agrestemPrzepis na to ciasto znalazłam na świstku papieru wśród moich różnistych kulinarnych zapisków. Nie mam pojęcia skąd się tam wziął, ale sądząc po stopniu zżółcenTrackback