ßßß Cookit - przepis na Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

nazwa

Wykonanie

Ciasto ma piękny kolor i intrygujący smak, jest dość wilgotne i cudownie pasuje do kawy. Zresztą ta także jest jego składnikiem, choć praktycznie niewyczywalnym.
Składniki na keksówkę (30 x 9 cm):
180 g. miękkiego masła
4 duże jajka
2 pełne łyżki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
2 pełne łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 5 łyżkach wody (ostudzona)
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 daktyli bez pestek
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąką do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło ucieram z ciemnym cukrem i cukrem pudrem na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta w tym momencie dodaję kawę. Wbijam po jednym jajku, a potem dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystko do połączenia się składników. Daktyle siekam i dodaję do ciasta,mieszam. Wykładam ciasto do keksówki posmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównuję powierzchnię. Przed wstawieniem do piekarnika opuszczam foremkę na blat z wysokości 10 cm (by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka). Ciasto piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Podaję posypane grubo cukrem pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-daktylami.html