Wykonanie
Ciasto ma piękny kolor i intrygujący smak, jest dość wilgotne i cudownie pasuje do
kawy. Zresztą ta także jest jego składnikiem, choć praktycznie niewyczywalnym.
Składniki na keksówkę (30 x 9 cm):180 g. miękkiego
masła4 duże
jajka2 pełne łyżki ciemnego
cukru (u mnie dark muscovado)2 pełne łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej zaparzona w 5 łyżkach
wody (ostudzona)1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia15
daktyli bez pestekDodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąką do oprószenia formy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :
Masło ucieram z ciemnym
cukrem i
cukrem pudrem na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta w tym momencie dodaję
kawę. Wbijam po jednym
jajku, a
potem dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystko do połączenia się składników.
Daktyle siekam i dodaję do ciasta,mieszam. Wykładam ciasto do keksówki posmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, wyrównuję powierzchnię. Przed wstawieniem do piekarnika opuszczam foremkę na blat z wysokości 10 cm (by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka). Ciasto piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Podaję posypane grubo
cukrem pudrem.