Wykonanie
Kawowe eklerki, jako propozycja na Tłusty Czwartek dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać słodkości smażonych w głębokim tłuszczu. Ciasto parzone pieczone w piekarniku przełożone pysznym,
kawowym kremem budyniowym. Kropką nad 'i' jest
lukier kawowy. Równie dobrze będą smakować polane
czekoladą :-).Składniki na około 20 sztuk:1 szklanka
wody (250 ml)125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaW rondelku z grubym dnem zagotować
wodę z
masłem. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do wystudzenia.Ostudzone ciasto zmiksować z
jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą szeroką 1 cm tylką (lub w kształcie gwiazdki).Na blaszkę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 8 - 10 cm eklery, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić.
Budyniowy krem
kawowy:9
żółtek160 g drobnego
cukru60 g
mąki pszennej650 ml
mleka3 łyżki
kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w granulkach)
Żółtka,
cukier, 100 ml
mleka,
mąkę - zmiksować blenderem.Resztę
mleka wymieszać z
kawą, zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu. Wystudzić i schłodzić.Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować
kawowym lukrem.
Lukier kawowy:1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (w proszku)3 - 4 łyżki wrzącej
wodySkładniki na
lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej
wody; jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.Smacznego :-).