Wykonanie
Była
tarta z
malinami, była
tarta z
jabłkami i
cynamonem, czas więc na tartę
cytrynową. Nie chwaląc się wyszła przepyszna!

Potrzebne składniki:3/4 kostki tłuszczy1,5 szklanki
mąki3/4 łyżki krupczatki4
żółtkałyżka
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy1,5 łyżki
cukru pudru2 szklanki
mleka1
budyń cytrynowyskórka z 2 sparzonych
cytryn
Sposób wykonania:Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki
mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4
żółtek, łyżki
śmietany, łyżeczki
proszku do pieczenia, 1
cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki
cukru pudru wyrabiamy ciasta.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.W 2 szklankach
mleka z 2 łyżkami
cukru przygotowujemy
cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie
budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych
cytryn.Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.Smacznego!