ßßß Cookit - przepis na Mikołajkowe buciki

Mikołajkowe buciki

nazwa

Wykonanie

Ciasto półkruche.
30 dag mąki
10dag cukru pudru
10 dag tłuszczu
1 jajo i 1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
cukier waniliowy.
Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.
Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0 , 5 cm.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki .Fason i wielkość wg zapotrzebowania.
Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem). Po upieczenie będą ładnie błyszczały.
Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.
Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.
Życzę wspaniałych, udanych prezentów od Mikołaja.
Christopher
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2011/12/mikoajkowe-buciki.html