ßßß


Ciasto półkruche.30 dag mąki10dag cukru pudru10 dag tłuszczu1 jajo i 1 żółtko1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżki śmietanycukier waniliowy.Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0 , 5 cm.Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki .Fason i wielkość wg zapotrzebowania.Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem). Po upieczenie będą ładnie błyszczały.Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.
Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.Życzę wspaniałych, udanych prezentów od Mikołaja.Christopher