Wykonanie
Ciasto półkruche.30 dag
mąki10dag
cukru pudru10 dag tłuszczu1
jajo i 1
żółtko1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
śmietanycukier waniliowy.
Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane
jajka oraz resztę składników.Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0 , 5 cm.Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki .
Fason i wielkość wg zapotrzebowania.Buciki posmarować
białkiem(pędzelkiem). Po upieczenie będą ładnie błyszczały.Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.
Z tego ciasta możemy piec
ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.Życzę wspaniałych, udanych prezentów od Mikołaja.Christopher