Wykonanie
Czas przed Bożym Narodzeniem (adwent),to dom przesiąknięty różnymi cudownymi aromatami.Wypiekanie i zdobienie
ciasteczek, najmilej integruje całą rodzinę, a przede wszystkim zachwyca dzieci. Zabawę zaczynamy 2 – 3 tygodnie przed świętami. Upieczone specjały pakujemy do puszek, słoików, szczelnie zamykamy i czekamy na święta.30dag
mąki10 dag
cukru pudru10 dag tłuszczu1
jajo,1
żółtko1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
śmietanycukier waniliowySposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane
jajka i resztę składników.Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.Wykrawać foremkami lub wg własnego konceptu
ciasteczka.Posmarować
białkiem i piec w temp.180stop. na złoty kolor.Jeżeli w ciasteczkach zrobimy dziurki i przewleczemy sznureczek (po upieczeniu),to mamy smaczne zawieszki na choinkę dla małych i dużych łasuchów.Teraz najciekawsza część naszego działania . Każdy wyżywa się artystycznie.
Ciasteczka lukrujemy, posypujemy kolorowym
maczkiem,
czekoladą ,
orzechami,
migdałami itp.Ładnie zapakowane mogą być świątecznym prezentem.Wesołych, zdrowych i smacznych Świąt!