Wykonanie
Tarty pokochałam stosunkowo niedawno, ale już wiem, że ta miłość zostanie ze mną na długo :) Urzekła mnie ich prostota i to, że można zrobić coś z niczego, na słodko i wytrawnie. Krótko mówiąc możemy w niej "umieścić" wszystko i będzie pyszna ;) Ciasto potrzebuje 3 składników, więc zrobimy ją z tego co mamy w domu. I będzie smacznie :)

Co potrzebujemy:Ciasto300 g
mąki100 g
cukru pudru200 g margaryny/masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia (opcjonalnie)Pozostałe składniki4 łyżeczki
cukru waniliowego1
budyń np.
śmietankowymleko do budyniu
owoce: u mnie
wiśnie i
jabłka1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier puder i
masło (w temperaturze pokojowej). Możemy opcjonalnie dodać
proszek do pieczenia, aby ciasto wyrosło i było bardziej puszyste. Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.2.
Jabłka kroimy na małe kawałki,
wiśnie drążymy. Przygotowujemy
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy
jabłka,
wiśnie i posypujemy je
cukrem waniliowym, a na wierzch wylewamy
budyń. Wierzch możemy udekorować
wisniami.Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut.