Wykonanie

Niektórym wydaje się, że to powinny być
ciasteczka wytrawne. Nic bardziej mylnego. Zmielone skwarki są tłuszczem w półkruchym cieście, zamiast
masła. Dodatek
skórki pomarańczowej dopełnia ich smak. Są idealne na ten czas Adwentu i jeśli się uda przechować, i pochować je przed rodzinką, to posłużą jako świąteczny smakołyk.

Kolejny przepis mojej babci na Boże Narodzenie, były kiedyś w każdej książce kucharskiej. Przy ich robieniu miałam 2 pomocnice = bratanice i dekoracje z
czekolady są ich autorstwa.

Składniki:15 dkg skwarek,30 dkg
mąki12dkg
cukru pudru,pół paczki
proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki),
cukier waniliowy,2-3
żółtka,125 ml kwaśnej
śmietany ( w oryginalnym przepisie było kwaśne
mleko ),skórka starta z 1
pomarańczy.Przygotowanie:Skwarki zmielić przez maszynkę, wymieszać z
mąką, dodać
żółtka oraz
cukry,
proszek do pieczenia,
śmietanę, skórkę
pomarańczy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykrawać foremkami
ciastka. Następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 15 minut.