Wykonanie
Produkty ekologiczne są na czasie, a takie
dżemy są bardzo dobre w smaku. Dziś pierwsza część cyklu Piekę z jestem-eko.pl . Kolejna pojawi się prawdopodobnie 25 grudnia.Sklep jestem-eko.pl zaprasza.Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.Pierwsza propozycja to :Rolada z
konfiturą jeżynową,
galaretką i
śmietaną.

Potrzebne składniki:6
jajek6 łyżek
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia260 g
konfitury jeżynowej Bio1
galaretka owoce leśne2 małe
śmietany 30 %1 łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny1/3 tabliczki
gorzkiej czekoladySposób wykonania:
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 6 łyżek
mąki pszennej, 6 łyżek
mąki ziemniaczanej,
żółtka, łyżeczkę
proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st.Gorącą roladę zawijamy w papier do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.W szklance
wody zagotowujemy 1
galaretkę owoce leśne. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.Rozwijamy, smarujemy delikatnie
konfiturą, wylewamy tężejącą
galaretkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2 łyżeczki
żelatyny, którą rozpuszczamy w gorącej wodzie, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy startą
czekoladą. Smarujemy roladę.Zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 h, a najlepiej do kolejnego dnia zostawić.Posypujemy
cukrem pudrem po ostygnięciu.-------------------------------------------------------------------------------------------Chcąc zachować kwasotę
żurawiny zdecydowałam się na dodanie
cappuccino chocolate zamiast zwykłej
czekolady, która przeważała by w babeczkach. A tak
żurawina jest cudownie wyczuwalna ;)Muffiny
żurawinowe z dodatkiem
cappuccino chocolate.

Potrzebne składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mleka1/2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodykonfitura żurawinowa3 łyżki
cappuccino chocolate
cukier puderSposób wykonania:1 i 3/4 szklanki
mąki łączymy z 3/4 szklanki
cukru, 2
jajkami, 1/2 szklanki
oleju, szklanką
mleka, 1 łyżeczką
proszku do pieczenia, 1 łyżeczką
sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego. Mieszamy. Dodajemy 3 łyżki
cappuccino chocolate. Łączymy składniki.Formę wykładamy papilotkami. Wylewamy po 1,5 łyżki ciasta, nakładamy po łyżeczce
konfitury żurawinowej, dolewamy po ok. 1,5 łyżki ciasta.Pieczemy dobre 20 min. w 200 st. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.plSklep jestem-eko.pl zaprasza.Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.Smacznego!Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.