ßßß Cookit - przepis na Piekę z jestem-eko.pl.

Piekę z jestem-eko.pl.

nazwa

Wykonanie

Produkty ekologiczne są na czasie, a takie dżemy są bardzo dobre w smaku. Dziś pierwsza część cyklu Piekę z jestem-eko.pl . Kolejna pojawi się prawdopodobnie 25 grudnia.
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Pierwsza propozycja to :
Rolada z konfiturą jeżynową, galaretką i śmietaną.
Potrzebne składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
260 g konfitury jeżynowej Bio
1 galaretka owoce leśne
2 małe śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st.
Gorącą roladę zawijamy w papier do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
W szklance wody zagotowujemy 1 galaretkę owoce leśne. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
Rozwijamy, smarujemy delikatnie konfiturą, wylewamy tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, którą rozpuszczamy w gorącej wodzie, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy startą czekoladą. Smarujemy roladę.
Zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 h, a najlepiej do kolejnego dnia zostawić.
Posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Chcąc zachować kwasotę żurawiny zdecydowałam się na dodanie cappuccino chocolate zamiast zwykłej czekolady, która przeważała by w babeczkach. A tak żurawina jest cudownie wyczuwalna ;)
Muffiny żurawinowe z dodatkiem cappuccino chocolate.
Potrzebne składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
konfitura żurawinowa
3 łyżki cappuccino chocolate
cukier puder
Sposób wykonania:
1 i 3/4 szklanki mąki łączymy z 3/4 szklanki cukru, 2 jajkami, 1/2 szklanki oleju, szklanką mleka, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy. Dodajemy 3 łyżki cappuccino chocolate. Łączymy składniki.
Formę wykładamy papilotkami. Wylewamy po 1,5 łyżki ciasta, nakładamy po łyżeczce konfitury żurawinowej, dolewamy po ok. 1,5 łyżki ciasta.
Pieczemy dobre 20 min. w 200 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Smacznego!
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/12/pieke-z-jestem-ekopl.html