ßßß Cookit - przepis na Śmietanowiec z galaretką na biszkopcie

Śmietanowiec z galaretką na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Moja alternatywa dla tortu:) Upieczony na urodziny córki, zniknął w minutę, goście baaardzo zadowoleni. Nie za słodki, orzeźwiająco przyjemny:)
SKŁADNIKI:
ciasto:
jajka 4 szt
proszekdo pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 8g (1 opiekowania)
mąka 1 szklanka
cukier biały 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
nadzienie
śmietana 450 ml
mleko 450 ml
żelatyna 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g (2 opakowania)
galaretki 3 rodzaje – różne kolory
PRZYGOTOWANIE:
Pierwsze przygotowujemy 3 różne galaretki- najlepiej w różnych kolorach. Wstawimy do lodówki do stężenia. Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. W tym czasie Ubijamy białka – gdy nie będą jeszcze zupełnie sztywne dodajemy szczyptę soli, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z rozkłóconymi żółtkami ,olejem i mąką. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 20 minut. W garnku mieszamy mleko, żelatynę i cukry. odstawiamy na kilka minut. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.Pozostawiamy do ostygnięcia i dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Wylewamy na ostudzonego biszkopta. Mój biszkopt wyrósł olbrzymi, dlatego użyłam tylko połowy. Wstawiamy do lodówki na min 2 godzinki. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/13/smietanowiec-z-galaretka-na-biszkopcie