Wykonanie
Wczoraj były moje urodziny. Uparłam się, że upiekę ciasto. Ponieważ nie mam teraz za dużo czasu, zwróciłam uwagę na ten przepis. Faktycznie, jest bardzo prosty (i można rozłożyć pracę na kilka etapów) i efektowny, a ciasto wychodzi pyszne (choć moje ciasto nie wyszło aż takie śliczne jak na zdjęciu). Autorka nie uprzedziła tylko, że masy po dodaniu
galaretki jest baaaaardzo dużo (nie zmieściła się do mojej największej miski). Dodatkowo, dałam jednak dwa
razy mniej
cukru, niż w oryginalnym przepisie.A i jeszcze przeżyłam chwile grozy kiedy okazało się, że mam za mało
mąki ziemniaczanej (a mając w domu niemowlaka nie
mogę wyskoczyć na chwilę do sklepu, do czego jeszcze nie do końca przywykłam). Na szczęście miałam
mąkę z tapioki. Na szczęście z
mąką z tapioki też się udało.Składniki na blaszkę 30 na 25 cm (ok. 15 kawałków):
Biszkopt:szklanka (250 ml)
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej (pomieszałam pół na pół z
mąką z tapioki)szklanka
cukrucukier waniliowy5
jajek1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
oleju3 łyżki gorącej
wodyMasa
śmietanowo-galaretkowa:4
galaretki w różnych kolorach600 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynydo dekoracji:
cukier puderMąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Całe
jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodać
olej i
wodę, następnie dodawać po łyżce sypkich składników miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowa masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni 25-30 minut, pod koniec pieczenia sprawdzać ciasto patyczkiem, jeśli jest czysty, ciasto jest gotowe. Wystudzić, przekroić na 2 blaty, jeden z nich umieścić z powrotem w formie.Przygotować masę do przełożenia:
galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, najlepiej użyć dużych, płaskich naczyń, np. dużych pudełek do przechowywania żywności. Kiedy zastygną, pokroić nożem w kostkę (moja kostka miała bok ok. 1-15 cm, w miarę możliwości postarać się żeby była mniejsza, w tym celu należy wybrać bardzo duże naczynia, w których zastygnie
galaretka), obrócić pudełko do góry dnem i potrzepać,
galaretki wypadną same.
Żelatynę rozpuścić w 120 ml gorącej
wody, przestudzić (jeśli zastygnie, dodać 1-2 łyżki gorącej
wody i zamieszać, rozpuści się). Do bardzo dużej miski wlać
śmietankę, ubić na sztywno, dodać
żelatynę, ubijać jeszcze kilkanaście sekund żeby dobrze się wymieszała. Następnie dodać
galaretki i bardzo szybko wymieszać, rozłożyć na
biszkopcie (tym, który został w formie), wyrównać, przykryć drugim
biszkoptem, docisnąć i schować do lodówki na co najmniej 12 godzin.Uwaga,
śmietana po dodaniu zimnej
galaretki tężeje, więc trzeba działać naprawdę szybko.