ßßß
Składniki:Biszkopt:5 dużych jajek3/4 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2/3 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżk a gorącej wody1 łyżka olejuszczypta soliDodatkowo:2 łyżki kakao1 łyżeczka wodyodrobina czerwonego barwnika w proszkuNadzienie:400 ml śmietany 30%1 łyżk a żelatyny3 łyżki cukru pudru1 galaretka Blue Curacao Winiary1 galaretka Pink Margarita Winiary1 galaretka Mojito Winiary
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno stopniowo dosypując cuk ier i cuk ier waniliow y . Kiedy białka będą lśniące dodawać po jednym żółtku, ca ły czas ubija jąc . Pod koniec ubijania dodać olej i wodę. Dosypać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać barwnik i wymieszać, do trzeciej kakao, łyżeczkę wody i zmiksować. Bla ch ę (klasyczną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie trzy ciasta wylać na blaszkę, za pomocą patyczka lub noża rysować na cieście kółka tworząc esy floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17-20 minut. Gorące ciasto przełożyć na zwilżoną ścierkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdjąć, a ciasto zwinąć w roladę. Pozostawić zwinięte w ścierkę do wystudzenia.Nadzienie: Każdą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić, przelać do naczyń i wstawić do lodówki do stężenia. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Wlać do ubitej kremówki cienką strużką cały czas miksując. Odstawić do lekkiego stężenia. Do kremówki dodać pokrojone galaretki i wymieszać.Roladę rozwinąć wysmarować kremówką z galaretkami i ponownie ciasno zwinąć. Obwinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!