Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:5 dużych
jajek3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2/3 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżk a gorącej
wody1 łyżka
olejuszczypta
soliDodatkowo:2 łyżki
kakao1 łyżeczka
wodyodrobina czerwonego barwnika w proszkuNadzienie:400 ml
śmietany 30%1 łyżk a
żelatyny3 łyżki
cukru pudru1
galaretka Blue
Curacao Winiary1
galaretka Pink Margarita
Winiary1
galaretka Mojito
WiniaryBiszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywno stopniowo dosypując cuk ier i cuk ier waniliow y . Kiedy
białka będą lśniące dodawać po jednym
żółtku, ca ły czas ubija jąc . Pod koniec ubijania dodać
olej i
wodę. Dosypać przesiane
mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić jasną, do drugiej dodać barwnik i wymieszać, do trzeciej
kakao, łyżeczkę
wody i zmiksować. Bla ch ę (klasyczną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie trzy ciasta wylać na blaszkę, za pomocą patyczka lub noża rysować na cieście kółka tworząc esy floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17-20 minut. Gorące ciasto przełożyć na zwilżoną ścierkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdjąć, a ciasto zwinąć w roladę. Pozostawić zwinięte w ścierkę do wystudzenia.Nadzienie: Każdą
galaretkę rozpuścić w 200 ml
wody, wystudzić, przelać do naczyń i wstawić do lodówki do stężenia. Zastygnięte
galaretki pokroić w kostkę. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki
wody. Wlać do ubitej kremówki cienką strużką cały czas miksując. Odstawić do lekkiego stężenia. Do kremówki dodać pokrojone
galaretki i wymieszać.Roladę rozwinąć wysmarować kremówką z
galaretkami i ponownie ciasno zwinąć. Obwinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!