ßßß Cookit - przepis na Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną

Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną

nazwa

Wykonanie

Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.
pół szklanki mleka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12 %
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 2 szklanek mąki pszennej tortowej
olej do smażenia
Jajka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać mleko, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Nadal miksując, dodawać stopniowo mąkę, aż całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać niewielka ilość oleju. Ciasto wykładamy na patelnię łyżką stołową, 1 łyżka to 1 placuszek. Racuszki smażymy partiami, z obu stron na złoto.
Z tej porcji wychodzi ok 36 racuszków.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/07/Pyszne-racuszki-z-kwasna-smietana.html