Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.pół szklanki mlekapół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 12 %2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejok. 2 szklanek mąki pszennej tortowejolej do smażeniaJajka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodać mleko, śmietanę, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Nadal miksując, dodawać stopniowo mąkę, aż całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany.Na patelni (najlepiej do naleśników) rozgrzać niewielka ilość oleju. Ciasto wykładamy na patelnię łyżką stołową, 1 łyżka to 1 placuszek. Racuszki smażymy partiami, z obu stron na złoto.Z tej porcji wychodzi ok 36 racuszków.