Wykonanie
Przyznam szczerze, że nie jestem fanką pieczenia – ani nie umiem ani nie lubię piec. Jest jednak kilka przepisów, które są tak proste, że nawet mi nie udaje się ich popsuć. Jednym z takim prostych i szybkich przepisów jest właśnie ten na muffinki. Zrobienie samego ciasta zajmuje mniej czasu niż potrzeba mojemu piekarnikowi na rozgrzanie się do odpowiedniej temperatury, a pieczenie to ok. 20 min. Składniki nie są wcale jakieś wymyślne, z reguły to wszystko ma się w domu pod ręką na co dzień. Więc kiedy zaskoczą Was goście albo w środku nocy zachce się Wam czegoś słodkiego będziecie mogli w pół godzinki upichcić sobie najprostsze na świecie pulchniutkie muffinki:)Co nam będzie potrzebne:Składniki suche:– 1 i 3/4 szkl.
mąki pszennej– 3/4 szkl.
cukru– 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia– szczypta
sody oczyszczonej– szczypta
soli– 1 opakowanie
cukru waniliowego– 3-4 łyżki
suszonej żurawiny pokrojonej na małe kawałki (powinno się ją wcześniej namoczyć)Składniki mokre:– 1 szklanka
mleka– 1/3 szkl.
oleju– 1
jajkoPrzygotowanie:przygotowujemy 2 miski – do jednej z nich wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy, do drugiej miski wlewamy wszystkie mokre składniki, mieszamynastępnie do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy żeby połączyły się ze sobą i nie zostały grudki
mąkiciasto na muffinki przelewamy do foremek, wkładamy do rozgrzanego do 190ºC na ok. 20 min. Po jakiś 15 minutach sprawdzamy jednak, czy muffinki się nie przypalają. Kiedy minie wyznaczony czas pieczenia sprawdzamy czy muffiny są wystarczająco dopieczone – w tym celu w jednego z nich wkładamy zapałkę lub wykałaczkę, wyjmujemy powoli i sprawdzamy czy patyczek jest suchy, nie powinno być na nim żadnych śladów mokrego ciastajeśli ciasto jest dopieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratceMówiłam, że to najprostsze muffiny na świecie:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments