ßßß Cookit - przepis na Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 4 stycznia 2016
Każdy z nas dobrze zna sałatkę jarzynową, z marchwii, pora, selera, pietruszki i innych dodatków w postaci warzyw i owoców. Moja sałatka jarzynowa to mieszanka także kukurydzy, groszku, jabłek a niekiedy nawet i papryki – słodka, soczysta – a całość doprawiona odrobiną musztardy.
Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej, zapraszam do poznania mojej wersji.
jedna puszka kukurydzy
jedna puszka groszku zielonego
trzy jajka
dwa jabłka
dwie marchewki
jedna pietruszka
pół małego lub ćwiartka średniego selera
pół pora
dwa – trzy ziemniaki
5 – 6 ogórków kisoznych
pęczek rzodkiewki
majonez
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
opcjonalnie: jedna papryka, musztarda
Szykuję trzy garnki: jeden mniejszy, jeden średni i jeden większy.
Do mniejszego wkładam jajka, zalewam wodą i gotuję jajka na twardo.
Do średniego garnka nalewamy wody, solę ją i po jej zagotowaniu wkładam obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
Do większego wkładam obraną marchew, pietruszkę i seler i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Otwieram puszkę kukurydzy i puszkę gorszku zielonego, przesypuję do sitka i odcedzam.
Szykuję większą miskę, do której przeżucam pokrojone warzywa:
Z jabłek wydrążam gniazda i kroję w mniejszą kostkę i wrzucam do miski.
Ogórki kiszone kroję w mniejszą kostkę i dorzucam do miski.
Około 8 główek rzodkiewki drobno szatkuję i dorzucam do miski.
Po umyciu pora, szatkuję go dość drobno i dorzucam do miski.
Ugotowane i przestudzone jajka obieram ze skorupek i także drobno kroję i dorzucam do miski z warzywami.
Odcedzoną kukurydzę i zielony groszek przeżucam z sitka do miski z warzywami.
Ugotowane warzywa: marchew, seler i pietruszkę drobno kroję i dorzucam do miski.
Ugotowane, oddzcedzone i odparowane ziemniaki także drobno kroję i dorzucam do pokrojonych już warzyw w misce.
Opcjonalnie: można dodać drobno pokrojoną paprykę, ale sałatkę wtedy nalezy szybciej zjeść, gdyż papryka puści soki i sałątka zaczyna szybciej się psuć….
Do wszystkich pokrojonych warzyw dodaję dwie łyżki majonezu, opcjonalnie można dodać łyżeczkę musztardy, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszam.
Testuję czy smak jest idealny, w razie konieczności doprawiam jeszcze.
Zanim podam na stół wstawiam sałątkę na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na sałatki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/01/04/jarzynowa-salatka