Wykonanie
By MagicPot, 4 stycznia 2016Każdy z nas dobrze zna
sałatkę jarzynową, z marchwii,
pora,
selera,
pietruszki i innych dodatków w postaci
warzyw i owoców. Moja
sałatka jarzynowa to mieszanka także
kukurydzy,
groszku,
jabłek a niekiedy nawet i
papryki – słodka, soczysta – a całość doprawiona odrobiną
musztardy.Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej, zapraszam do poznania mojej wersji.jedna puszka
kukurydzyjedna puszka
groszku zielonegotrzy
jajkadwa
jabłkadwie
marchewkijedna
pietruszkapół małego lub ćwiartka średniego
selerapół
poradwa – trzy
ziemniaki5 – 6
ogórków kisoznychpęczek
rzodkiewkimajonezprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: jedna
papryka,
musztardaSzykuję trzy garnki: jeden mniejszy, jeden średni i jeden większy.Do mniejszego wkładam
jajka, zalewam
wodą i gotuję
jajka na twardo.Do średniego garnka nalewamy
wody,
solę ją i po jej zagotowaniu wkładam obrane i pokrojone w ćwiartki
ziemniaki.Do większego wkładam obraną
marchew,
pietruszkę i
seler i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie.Otwieram puszkę
kukurydzy i puszkę gorszku zielonego, przesypuję do sitka i odcedzam.Szykuję większą miskę, do której przeżucam pokrojone warzywa:Z
jabłek wydrążam gniazda i kroję w mniejszą kostkę i wrzucam do miski.
Ogórki kiszone kroję w mniejszą kostkę i dorzucam do miski.Około 8 główek
rzodkiewki drobno szatkuję i dorzucam do miski.Po umyciu
pora, szatkuję go dość drobno i dorzucam do miski.Ugotowane i przestudzone
jajka obieram ze skorupek i także drobno kroję i dorzucam do miski z warzywami.Odcedzoną
kukurydzę i
zielony groszek przeżucam z sitka do miski z warzywami.Ugotowane warzywa:
marchew,
seler i
pietruszkę drobno kroję i dorzucam do miski.Ugotowane, oddzcedzone i odparowane
ziemniaki także drobno kroję i dorzucam do pokrojonych już warzyw w misce.Opcjonalnie: można dodać drobno pokrojoną
paprykę, ale
sałatkę wtedy nalezy szybciej zjeść, gdyż
papryka puści
soki i
sałątka zaczyna szybciej się psuć….Do wszystkich pokrojonych warzyw dodaję dwie łyżki
majonezu, opcjonalnie można dodać łyżeczkę
musztardy, doprawiam
solą i
pieprzem i dokładnie wszystko mieszam.Testuję czy smak jest idealny, w razie konieczności doprawiam jeszcze.Zanim podam na stół wstawiam
sałątkę na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki: