Wykonanie
By MagicPot, 12 stycznia 2016
Wołowina zapiekana z warzywami pod beszamelem to wynik eksperymentu jaki przeprowadziłam dziś na obiad. Nie chciałam przygotowywać tradycyjnej
wołowiny lub gulaszu, tak więc wyciągnęłam warzywa z lodówki i przeprowadziłam eksperyment.około 450g
wołowinypół
cukinijedne większy lub dwa mniejsze
ziemniakijedna
marchewkapół
pietruszkićwiartka
selerajedna
paprykajedna średnia
cebula lub dwie mniejsze – ja użyłam czerwonejpół
bakłażanudwa ząbki
czosnkujedną średnią
papryczkę chiliokoło 20 dkg
sera żółtego tartego – ja użyłam
chedardwie szklanki
mlekałyżka
masłałyżka
mąki pszennejprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, około 2cm korzenia świeżego
imbiru,
kardamon, gałka muszkatałowaświeża
natka pietruszkiPrzygotowania rozpoczęłam od przygotowania dwóch patelni: większej na warzywa i mniejszą jedną dla polędwiczek.Na mniejszą patelnię nalałam
oliwę i nastawiłam na grzanie.Następnie
mięso pokroiłam w śrenią kostkę i rzuciłam na patelnię. Podsmażałam na średnim ogniu do czasu aż
mięso się delikatnie zarumieniło z wszystkich stron. Gdy
mięso było gotowe zdjęłam patelnię z ognia.Gdy
mięso się smażyło przygotowałam warzywa.
Ziemnaki pokroiłam w mniejszą kostkę.
Marchewkę, obrałam i pokroiłam w cienkie talarki.
Pietruszkę i
seler obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Paprykę wydrążyłam z nasion i pokroiłam w średnią kostkę.
Cukinię pokroiłam w mniejszą kostkę.
Cebulę drobno posiekałam.
Bakłażan pokroiłam w średnią kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekałam.Na patelni rozgrzałam
oliwę na śrenim ogniu i w pierwszej kolejności wrzuciłam
marchewkę,
ziemniaki i
paprykę.Po kilku minutach dorzuciłam
cukinię,
bakłażan,
cebulę,
papryczkę chili i starty świeży
imbir wraz z
pietruszką i
selerem i wszystkie warzywa dokładnie wymieszałam.Warzywa smażyły się do czasu aż
marchewka była aldente a następnie odstawiłam je na bok i dodałam podsmażone
polędwiczki i dokładnie wymieszałam.Następnie doprawiłam
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym i przecisniętym przez praskę
czosnkiem i znów dokładnie wymieszałam – nie wstawiałam już na palnik.Do mniejszego garnka nałożyłam łyżkę
masła i gdy się rozpuściło dodałam łyżkę
mąki i dokładnie wymieszałam trzepaczką. Następnie wlałam
mleko, dodałam startą
gałkę muszkatałową i odrobinę
soli i ciągle mieszając zagotowałam aż sos zgęstniał i odstawiłam na bok.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Przygotowałam dwa mniejsze (owalne o wymiarach wewnętrznych: 9,5cm szerokości, 11,5cm długości i 4cm wysokości) i dwa większe (prostokątne o wymiarach wewnętrznych: 11cm szerokości, 15cm długości i 4,5cm wysokości) naczynia żaroodporne, które wysmarowałam
masłem. Nałożyłam wszystkie warzywa do naczynia i obsypałam
serem żółtym i wszystko zalałam przygotowanym
sosem beszamelowym – pozostało mi trochę
sosu beszamelowego.Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam naczynia i zapiekałam około jednej godziny aż sos z wierzchu się równomiernie zarumienił.Po wyjęciu z piekarnika podałam dzieciom mniejsze naczynia a dla dorosłych pozostały duże porcje.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: