ßßß
Porcja na 1 osobę:0.5 szkl. mleka+0.5 szkl. wody1 łyżeczka cukru3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)3 suszone figi przekrojone na półgarść orzechów nerkowcapowidła z suszonej śliwkiWykonanie:Do rondla wlać wodę i mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.Na wierzch dodajemy powidła, orzechy oraz figi.
Sveskegrød- dosłowne przetłumaczenie na j.polski będzie brzmiało: Śliwkowa papka, i jest to coś pomiędzy naszymi powidłami śliwkowymi tyle że, robi się to ze śliwek suszonych oraz konsystencja jest rzadsza od tradycyjnych powideł. Duńczycy jedzą taki „ grød ” z różnych owoców. Można zrobić lub kupić z owoców truskawek, jabłek, moreli. Jedzą to głównie na śniadanie z mlekiem, jogurtem, maślanką.Również jako dodatek do deserów i do pieczenia. Ja używam tego do owsianki, budyniu oraz do ugotowanego ryżu na słodko z takimi a’la powidłami, co smakuje bardzo dobrze.Na dole podaje przepis jak w bardzo prosty sposób można takie powidła przygotować samemu w domu.
Sveskegrød – śliwkowa papka350 gr śliwek suszonych1 litr wodyOtarta skórka z połówki cytryny2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru z waniliąWykonanie:Śliwki suszone namoczyć w 1 litrze przegotowanej i ostudzonej wodzie oraz z cukrem waniliowym przez całą noc.Dodać skórkę z otartej cytryny.Gotować w tej wodzie z moczenia śliwek (około 15 minut )na średnim ogniu do momentu aż śliwki się rozejdą na części.Zagęścić sos śliwkowy mąką rozrobioną z małą ilością wody. Ewentualnie dosłodzić w razie potrzeby cukrem pudrem.Propozycja: latem kiedy mamy świeże śliwki można dodać połowę śliwek suszonych oraz połowę świeżych z dodatkiem cukru.
PS. Sveskegrød –Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< æbleskiver- duńskie świąteczne pączusieOwsianka na budyniu bananowym, z ziarnami, orzechami i owocami >