Wykonanie
< æbleskiver- duńskie świąteczne pączusieOwsianka na budyniu
bananowym, z ziarnami,
orzechami i
owocami >

Porcja na 1 osobę:0.5 szkl. mleka+0.5 szkl.
wody1 łyżeczka
cukru3 łyżki
płatków owsianych + 1 łyżka
otrąb owsianych1 łyżeczka mielonego
siemienia lnianego (opcjonalnie)3
suszone figi przekrojone na półgarść
orzechów nerkowcapowidła z
suszonej śliwkiWykonanie:Do rondla wlać
wodę i
mleko, zagrzać. Wsypać
płatki owsiane i
otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę
mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę
płatków np. 1 łyżkę.Na wierzch dodajemy powidła,
orzechy oraz
figi.

Sveskegrød- dosłowne przetłumaczenie na j.polski będzie brzmiało: Śliwkowa papka, i jest to coś pomiędzy naszymi powidłami śliwkowymi tyle że, robi się to ze
śliwek suszonych oraz konsystencja jest rzadsza od tradycyjnych powideł. Duńczycy jedzą taki „ grød ” z różnych
owoców. Można zrobić lub kupić z
owoców truskawek,
jabłek,
moreli. Jedzą to głównie na śniadanie z
mlekiem,
jogurtem,
maślanką.Również jako dodatek do deserów i do pieczenia. Ja używam tego do owsianki, budyniu oraz do ugotowanego
ryżu na słodko z takimi a’la powidłami, co smakuje bardzo dobrze.Na dole podaje przepis jak w bardzo prosty sposób można takie powidła przygotować samemu w domu.

Sveskegrød – śliwkowa papka350 gr
śliwek suszonych1 litr
wodyOtarta skórka z połówki
cytryny2-3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru z
waniliąWykonanie:
Śliwki suszone namoczyć w 1 litrze przegotowanej i ostudzonej wodzie oraz z
cukrem waniliowym przez całą noc.Dodać skórkę z otartej
cytryny.Gotować w tej wodzie z moczenia
śliwek (około 15 minut )na średnim ogniu do momentu aż
śliwki się rozejdą na części.Zagęścić
sos śliwkowy mąką rozrobioną z małą ilością
wody. Ewentualnie dosłodzić w razie potrzeby
cukrem pudrem.Propozycja: latem kiedy mamy
świeże śliwki można dodać połowę
śliwek suszonych oraz połowę świeżych z dodatkiem
cukru.

PS. Sveskegrød –Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< æbleskiver- duńskie świąteczne pączusieOwsianka na budyniu
bananowym, z ziarnami,
orzechami i
owocami >