ßßß Cookit - przepis na Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi

Owsianka z figami, orzechami nerkowca i duńskimi powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

< æbleskiver- duńskie świąteczne pączusie
Owsianka na budyniu bananowym, z ziarnami, orzechami i owocami >
Porcja na 1 osobę:
0.5 szkl. mleka+0.5 szkl. wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
3 suszone figi przekrojone na pół
garść orzechów nerkowca
powidła z suszonej śliwki
Wykonanie:
Do rondla wlać wodę i mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.
Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Na wierzch dodajemy powidła, orzechy oraz figi.
Sveskegrød- dosłowne przetłumaczenie na j.polski będzie brzmiało: Śliwkowa papka, i jest to coś pomiędzy naszymi powidłami śliwkowymi tyle że, robi się to ze śliwek suszonych oraz konsystencja jest rzadsza od tradycyjnych powideł. Duńczycy jedzą taki „ grød ” z różnych owoców. Można zrobić lub kupić z owoców truskawek, jabłek, moreli. Jedzą to głównie na śniadanie z mlekiem, jogurtem, maślanką.Również jako dodatek do deserów i do pieczenia. Ja używam tego do owsianki, budyniu oraz do ugotowanego ryżu na słodko z takimi a’la powidłami, co smakuje bardzo dobrze.
Na dole podaje przepis jak w bardzo prosty sposób można takie powidła przygotować samemu w domu.
Sveskegrød – śliwkowa papka
350 gr śliwek suszonych
1 litr wody
Otarta skórka z połówki cytryny
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
Wykonanie:
Śliwki suszone namoczyć w 1 litrze przegotowanej i ostudzonej wodzie oraz z cukrem waniliowym przez całą noc.
Dodać skórkę z otartej cytryny.
Gotować w tej wodzie z moczenia śliwek (około 15 minut )na średnim ogniu do momentu aż śliwki się rozejdą na części.
Zagęścić sos śliwkowy mąką rozrobioną z małą ilością wody. Ewentualnie dosłodzić w razie potrzeby cukrem pudrem.
Propozycja: latem kiedy mamy świeże śliwki można dodać połowę śliwek suszonych oraz połowę świeżych z dodatkiem cukru.
PS. Sveskegrød –
Smacznego!
About Gosia Drohomirecka
Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< æbleskiver- duńskie świąteczne pączusie
Owsianka na budyniu bananowym, z ziarnami, orzechami i owocami >
Źródło:http://panikucharka.pl/owsiankowe-poranki/owsianka-z-figami-orzechami-nerkowca-i-dunskimi-powidlami-sliwkowymi