ßßß
- kilogram śliwek (lub innych owoców)- szklanka cukru (aczkolwiek to kwestia indywidualna, i ilość cukru należy regulować w zależności od tego, jak słodkie lub niesłodkie są nasze owoce)- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej- 4 łyżeczki "żel-fixu"- ok. szklanki wodyŚliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie owoce kroimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej. Ja kroiłam i tak, i tak. Przerzucamy je do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Gotujemy wszystko często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.W 1/4 szklanki wody dokładnie mieszamy mąkę i "żel-fix", aż nie będzie żadnych grudek, a następnie przelewamy do garnka. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy kilka minut.Tak przygotowaną frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.Smacznego!