Wykonanie
Domowy kompot to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to zawsze mama gotowała go do obiadu. Teraz i my gotujemy w lecie z
owoców sezonowych, natomiast w zimie z mrożonych. Moja zamrażarka już jest prawie pełna od
owoców, które zbieramy i sukcesywnie mrozimy. Robię też trochę kompotów do słoików, takie "na czarną godzinę", jednak najbardziej lubimy te gotowane na bieżąco.W upalne dni gotuję kompot, przelewam do dużej szklanej butelki i schładzam w lodówce.
Składniki:- 1,5 kg
śliwek- ok. 6 łyżek
cukru (ilość
cukru zależy od słodkości
owoców)-
woda- duży garnek
Przepis:
Śliwki umyć, usunąć pestki. Wrzucić do garnka, zasypać
cukrem i zalać
wodą. Postawić na średni ogniu, gotować. Sprawdzić czy jest odpowiednio słodki, ewentualnie dosłodzić. Wystudzić i przelać do butelki, schłodzić w lodówce.
Smacznego.źródło: własne
Akcja: