ßßß
Składniki (6 porcji):500 g cebuli (waga po obraniu)2 łyżki masła1 łyżka oleju3 łyżki mąki pszennej1½ litra bulionu wołowego lub warzywnego½ szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)przyprawy: sól, pieprz, cukier, 1 liść laurowy, ½ łyżeczki suszonej szałwiido zapiekania (opcjonalnie):1 bochenek pszenno-żytniego chleba na zakwasie (600 g)masło200 g sera (u mnie w typie lazur, ale tradycyjnie jest to szwajcarski gruyère, cheddar lub parmezan)Cebulę posiekaj w cienkie piórka.W trzylitrowym, szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej. Wrzuć cebulę i wymieszaj ją z tłuszczem, następnie duś pod przykryciem przez około 20 minut na średnim ogniu. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli – ma zmięknąć i się zeszklić.Po 20 minutach zdejmij pokrywkę, zwiększ nieco moc palnika. Oprósz cebulę ¾ łyżeczki soli i ¾ łyżeczki cukru. Dzięki dodatkowi cukru cebula będzie się lepiej karmelizować. Smaż cebulę jeszcze przez 30 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia.Zmniejsz moc palnika, oprósz cebulę mąką i dokładnie rozmieszaj (możesz dodać jeszcze łyżkę masła, jeśli jest z tym problem). Smaż przez 2-3 minuty, aby mąka się lekko zrumieniła.Zdejmij garnek z kuchenki i, cały czas mieszając, powoli wlej szklankę bulionu. Rozmieszaj dokładnie, następnie wlej pozostały wywar i wino (opcjonalnie), dodaj liść laurowy i szałwię.Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze pół godziny na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe.Taką zupę możesz podać od razu z lekkim, jasnym pieczywem (najlepiej z bagietką) i tartym serem albo zapiec – o tym jak, czytaj dalej.Chleb (koniecznie solidny, na zakwasie) pokrój na dość grube kromki (2 – 2,5 cm). Kromki posmaruj delikatnie z obu stron masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 15 minut, obracając w połowie czasu pieczenia na drugą stronę.Gorącą zupę przelej do jednego albo kilku naczyń do zapiekania, wsyp trochę pokruszonego/utartego sera i na wierzchu połóż grzanki. Grzanki również oprósz serem (możesz go pokropić oliwą).Naczynka z zupą wstaw do piekarnika (175ºC) i zapiekaj tyle czasu, ile jest potrzebne, żeby zupa zaczęła wrzeć a ser się roztopił (ok. 15-30 min w zależności od wielkości naczynia).Podawaj z pozostałymi grzankami.
Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizoPiersi z kurczaka z risottem wg Julii ChildZupa fasolowa z cheddaremZupa zbójeckaZupa krem z pora