Wykonanie
Cebula, mimo tego, że jest tak oczywista i pospolita, jest jednym z moich ukochanych warzyw. A zupa cebulowa to jej esencja – zredukowana, skarmelizowana
cebula podkręcona dodatkiem
sera i
wina to orgia dla zmysłów. Do tego doświadczanie rozmaitych tekstur sprawia, że to nie jest zwyczajny posiłek: chrupiąca grzanka, ciągnący się
ser, aksamitna zupa… Tego trzeba spróbować!Nie zrażaj się długim opisem przygotowania. Mimo wielu wskazówek, zupa cebulowa jest bardzo łatwa do przygotowania i jedyne, czym musisz dysponować (oprócz łatwych do skombinowania składników), to ostrożność i uwaga, żeby
cebuli nie przypalić i czas, bo duszenie, gotowanie i zapiekanie trochę trwa.
Jadłam różne zupy
cebulowe, takie z dodatkiem
serka topionego, z
winem i bez
wina, z różnymi
serami, z grzankami i bez… Nawet z
torebki cebulową jadłam. Moją faworytką jest poniższa zupa, na którą przepis znalazłam we „Francuskim szefie kuchni” Julii
Child . Ta książka to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika francuskiej kuchni – opisane są w taki sposób, że naprawdę trzeba się mocno postarać, żeby zepsuć jakieś danie.Jedynym odstępstwem od przepisu Julii
Child jest użycie lazura i
bulionu warzywnego. W wersji wegetariańskiej ta zupa również wywołuje efekt „wow”.
Składniki (6 porcji):500 g
cebuli (waga po obraniu)2 łyżki
masła1 łyżka
oleju3 łyżki
mąki pszennej1½ litra
bulionu wołowego lub warzywnego½ szklanki białego
wytrawnego wina (opcjonalnie)
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier, 1
liść laurowy, ½ łyżeczki
suszonej szałwiido zapiekania (opcjonalnie):1 bochenek
pszenno-żytniego chleba na zakwasie (600 g)
masło200 g
sera (u mnie w typie lazur, ale tradycyjnie jest to szwajcarski gruyère,
cheddar lub
parmezan)
Cebulę posiekaj w cienkie piórka.W trzylitrowym, szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej
masło i
olej. Wrzuć
cebulę i wymieszaj ją z tłuszczem, następnie duś pod przykryciem przez około 20 minut na średnim ogniu. Uważaj, żeby nie przypalić
cebuli – ma zmięknąć i się zeszklić.Po 20 minutach zdejmij pokrywkę, zwiększ nieco moc palnika. Oprósz
cebulę ¾ łyżeczki
soli i ¾ łyżeczki
cukru. Dzięki dodatkowi
cukru cebula będzie się lepiej karmelizować. Smaż
cebulę jeszcze przez 30 minut, często mieszając, by uniknąć przypalenia.Zmniejsz moc palnika, oprósz
cebulę mąką i dokładnie rozmieszaj (możesz dodać jeszcze łyżkę
masła, jeśli jest z tym problem). Smaż przez 2-3 minuty, aby
mąka się lekko zrumieniła.Zdejmij garnek z kuchenki i, cały czas mieszając, powoli wlej szklankę
bulionu. Rozmieszaj dokładnie, następnie wlej pozostały
wywar i
wino (opcjonalnie), dodaj
liść laurowy i
szałwię.Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze pół godziny na małym ogniu. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Gotowe.Taką zupę możesz podać od razu z lekkim,
jasnym pieczywem (najlepiej z
bagietką) i tartym
serem albo zapiec – o tym jak, czytaj dalej.
Chleb (koniecznie solidny, na zakwasie) pokrój na dość grube kromki (2 – 2,5 cm). Kromki posmaruj delikatnie z obu stron
masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 15 minut, obracając w połowie czasu pieczenia na drugą stronę.Gorącą zupę przelej do jednego albo kilku naczyń do zapiekania, wsyp trochę pokruszonego/utartego
sera i na wierzchu połóż grzanki. Grzanki również oprósz
serem (możesz go pokropić
oliwą).Naczynka z zupą wstaw do piekarnika (175ºC) i zapiekaj tyle czasu, ile jest potrzebne, żeby zupa zaczęła wrzeć a
ser się roztopił (ok. 15-30 min w zależności od wielkości naczynia).Podawaj z pozostałymi grzankami.
Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii
ChildZupa fasolowa z
cheddaremZupa zbójeckaZupa krem z
pora