Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor gryszelm

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)1/2 kg
mięsa wieprzowego z
łopatki1/2 kg
mięsa wieprzowego z
szynki lub
mięsa wołowegojajka (o jedno więcej niż planowanych klopsików)
zioła :
pietruszka tymianek koperek bazylia sól pieprzsos:1/2 kg
kurekłyżeczka
mąkiłyżka
śmietanywodakoperekolejKlopsiki z
jajkiem w sosie z
kurek - sposób przygotowania:
Mięso zmielić (proponuje mielić samemu, a nie kupować gotowego
mięsa mielonego), przyprawić
ziołami:
pietruszka,
koperek,
bazylia,
tymianek lub jakie kto preferuje, dodać
pieprz,
sól i aby scalić jedno
jajko (dla osób uczulonych na
jajka można użyć 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej). Pozostałe
jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć w środek
mielonego mięsa (przed pieczeniem), uformować klopsik. Klopsiki ułożyć obok siebie w podłużnej blaszce i piec około godziny w 200C. Przygotować sos:
kurki umyć (lub rozmrozić), podsmażyć na patelni, oprószyć
mąką, a gdy się zarumieni rozprowadzić
wodą, dodać
śmietanę i
koperek. Podawać na ciepło z
ziemniakami lub na zimno, krojąc w plastry z kółeczkiem z
jajka pośrodku. Smacznego.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu