Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Blok
czekoladowy - składniki:125 ml
mleka200 g
masła1 i 1/2 szklanki
cukru5 łyżek
kakao400 g
mleka w proszku (niegranulowanego)2 podwójne opakowania
herbatnikówBlok
czekoladowy - sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy
masło, dosypujemy
cukier i
kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą, a
cukier rozpuści. Zdejmujemy z ognia i powoli dosypujemy
mleko w proszku, cały czas ucierając mikserem, aż powstanie jednolita masa. Po zmiksowaniu dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszamy. Wkładamy masę do jednorazowej foremki aluminiowej lub do sylikonowej keksówki. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Gdy zastygnie, wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki lub pakujemy w całości na prezent. Rada: Dla wielbicieli
kawy można przygotować blok o smaku
kawowym. Wówczas do
mleka trzeba dolać intensywny roztwór
kawy rozpuszczalnej.Prosty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok
czekoladowy ?
Blok
czekoladowy zwany również niekiedy "
czekoladowym salcesonem", nie jest popularny jedynie w Polsce. Dla przykładu na Litwie nazywany jest tinginys , czyli "leniuch", co odnosi się do łatwości jego przygotowania. Z kolei m.in. we Włoszech i Portugalii możemy spotkać się zSkładniki: 120 g
serka koziego (rolady pleśniowej) garść
suszonej żurawiny 1
pomarańcza pęczek
rukoli 1/2 główki
sałaty radicchio 1/2 główki
sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki
sałat 2 łyżki
octu balsamicznego 1 łyżka
oleju słonecznikowego 1 łyżka
oliwy z oliwek 1 łyżeczka miMoja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
pokryć
polewą czekoladową. RADA: poza sezonem możesz dodać do ciasta
wiśnie z kompotu lub z
konfitury. Źródło przepisu: Nowa Kuchnia Polska Na górnym zdjęciu: Blok
czekoladowy z
bakaliami , przepis użytkownika: zjedz_mnie Dziś kolejne pokolenie wesoło dynda nogami zwisającymi ze zbyt wysokiego krzesłaWarzywa na osłodę
przystawkę. Sprawdzą się także jako dodatek do
ziemniaków lub
pieczeni mięsnej(!), której nadadzą orzeźwiający, kremowy smak. Do deserowego repertuaru dołącza
ziemniak. W towarzystwie
czekolady czuje się całkiem dobrze. Ziemniaczany blok
czekoladowy jest słodki, dobry i nie wymaga wielkich umiejętności
Kakaowe przysmaki - 7 przepisów
Wielu z nas smak bloku
czekoladowego wspomina z sentymentem.
Czemu by nie odświeżyć tych wspomnień, przygotowując go samodzielnie? W końcu jest dosyć prostym deserem, a przy tym z pewnością zasmakuje łasuchom - zarówno tym młodszym, jak i starszym. Blok
czekoladowy 250 g
masła roślinnego 3/4Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!
-jajecznej. Deser zakończ masą na górze, posyp granulowaną
kawą lub
kakao. Dla urozmaicenia możesz ewentualnie włożyć w masę pionowo kawałek biszkopcika. Autor: Dorota Biały Blok
czekoladowy, co prawda długo się chłodzi, ale szybko go przygotujesz. Oprócz
herbatników można do niego dodać także posiekaneDomowe łakocie
je w
kakao. Autor: Jolanta Majewska,
Maria Szkop Patelnia CAMRY w okazje.info Takie
krówki dobrze smakują również z dodatkiem drobno posiekanych
orzechów laskowych lub włoskich. Masz apetyt na coś większego? Skorzystaj z naszego przepisu na blok
czekoladowy .
KrówkiŚwiąteczne słodkie upominki hand made
lepiej, wyśmieniciej, intymniej. Kwintesencja
słodyczy. Pamiętacie blok
czekoladowy ? Nasz nie jest
czekolado podobny, jest
czekoladą samą w sobie! Łączymy ze sobą kostkę
masła, 2 szklanki
cukru, 5 łyżek gorzkiego, naturalnego
kakao, pół szklanki
wody, 2 szklanki
mleka w proszku. Rozpuszczamy, mieszamy