Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Z domem kojarzą się każdemu różne zapachy. Dla mnie esencją dzieciństwa jest zapach różanych pączków i rogalików. Nie mogłam się oprzeć pokusie aby nie upiec ich w końcu w swojej kuchni. Tyle przepisów zbieranych przez lata znajduje się w moim zeszycie, a część z nich nigdy nie została wypróbowana. Oto najlepsze rogaliki jakie udało mi się zrobić, lekkie, maślane, chrupiące, z pysznym różanym nadzieniem, ja użyłam
płatków róży w cukrze Polskiej Róży – ich produkty są na prawdę magiczne, przenoszą w czasie, dając uczucie błogostanu i radości. Zróbcie je zgodnie z przepisem, z
masłem,
margaryna nie
doda im takiego smaku. Przepis z zeszytu, na
rogale topielce.
Rogale różane

Składniki:650 g
mąki tortowej , poznańskiej lub wrocławskiej ( drobnej )200 g
masła50 g
drożdży3 łyżki
cukru3/4 szklanki kwaśnego
jogurtu lub
śmietany2
jaja1 słoik
płatków róży w cukrze ( link do produktu klik )1 łyżka
cukru waniliowego klik lub łyżeczka esencji waniliowejszczypta
solibiałkocukier puder ( ewentualnie)Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z
solą.
Jogurt słodzimy.Na wierzchu robimy kopiec, rozkruszamy w nim
drożdże i zalewamy 1/2
jogurtu. Mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą.Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie do ciasta dodajemy miękkie
masło,
jaja i wyrabiamy, ewentualnie podsypując
mąką. Ciasto nie powinno być twarde. Jest miękki i delikatne..Do dużej miski nalewamy zimnej
wody, wkładamy do niej ciasto, gdy wypłynie i urośnie, będziemy mogli zabrać się do dalszej pracy.

Jeśli chcemy uzyskać mini rogaliki ciasto dzielimy na 6 części, jeśli
rogale mają być większe i
śniadaniowe dzielimy je na 3 części.Każdą część ciasta kolejno wałkujemy , aby uzyskać koło o grubości około 4-5 mm.Smarujemy je
konfiturą. Najmniej nakładając przy środku koła.Kroimy je 4
razy na pół aby uzyskać 8 trójkątnych części.Zwijamy
rogale do węższego końca, układamy je na blasze z papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ładnie rosną.
Białko lekko ubijamy – aż stanie się białe.Smarujemy nim
rogale.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 10 minut – małe i 12-13 duże , ja piekłam po dwie blaszki na raz – góra, dół, termoobieg po 14 minut.Studzimy na kratce.Gorące posypujemy
cukrem pudrem.

Jeśli stanie się tak (w co wątpię - za szybko znikają z talerzy ) , że
rogale podeschną, możecie skropić je
wodą i wstawić do piekarnika na 4-5 minut lub na kilka sekund do mikrofalówki.Przepyszne na ciepło z zimnym
mlekiem.

Powiązane notki:
Konfitura (
dżem ) z
rabarbaru z różą (
rabarbarowo – różana )Maślane bułeczki ze
śliwkami i
orzechamiBabeczki do koszyczkaKorzenne maślane
ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkęPyszne
jogurtowe rogaliki z nadzieniem