ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszne

Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszne

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Z domem kojarzą się każdemu różne zapachy. Dla mnie esencją dzieciństwa jest zapach różanych pączków i rogalików. Nie mogłam się oprzeć pokusie aby nie upiec ich w końcu w swojej kuchni. Tyle przepisów zbieranych przez lata znajduje się w moim zeszycie, a część z nich nigdy nie została wypróbowana. Oto najlepsze rogaliki jakie udało mi się zrobić, lekkie, maślane, chrupiące, z pysznym różanym nadzieniem, ja użyłam płatków róży w cukrze Polskiej Róży – ich produkty są na prawdę magiczne, przenoszą w czasie, dając uczucie błogostanu i radości. Zróbcie je zgodnie z przepisem, z masłem, margaryna nie doda im takiego smaku. Przepis z zeszytu, na rogale topielce.
Rogale różane
Składniki:
650 g mąki tortowej , poznańskiej lub wrocławskiej ( drobnej )
200 g masła
50 g drożdży
3 łyżki cukru
3/4 szklanki kwaśnego jogurtu lub śmietany
2 jaja
1 słoik płatków róży w cukrze ( link do produktu klik )
1 łyżka cukru waniliowego klik lub łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
białko
cukier puder ( ewentualnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą.
Jogurt słodzimy.
Na wierzchu robimy kopiec, rozkruszamy w nim drożdże i zalewamy 1/2 jogurtu. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie do ciasta dodajemy miękkie masło, jaja i wyrabiamy, ewentualnie podsypując mąką. Ciasto nie powinno być twarde. Jest miękki i delikatne..
Do dużej miski nalewamy zimnej wody, wkładamy do niej ciasto, gdy wypłynie i urośnie, będziemy mogli zabrać się do dalszej pracy.
Jeśli chcemy uzyskać mini rogaliki ciasto dzielimy na 6 części, jeśli rogale mają być większe i śniadaniowe dzielimy je na 3 części.
Każdą część ciasta kolejno wałkujemy , aby uzyskać koło o grubości około 4-5 mm.
Smarujemy je konfiturą. Najmniej nakładając przy środku koła.
Kroimy je 4 razy na pół aby uzyskać 8 trójkątnych części.
Zwijamy rogale do węższego końca, układamy je na blasze z papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ładnie rosną.
Białko lekko ubijamy – aż stanie się białe.
Smarujemy nim rogale.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 10 minut – małe i 12-13 duże , ja piekłam po dwie blaszki na raz – góra, dół, termoobieg po 14 minut.
Studzimy na kratce.
Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli stanie się tak (w co wątpię - za szybko znikają z talerzy ) , że rogale podeschną, możecie skropić je wodą i wstawić do piekarnika na 4-5 minut lub na kilka sekund do mikrofalówki.
Przepyszne na ciepło z zimnym mlekiem.
Powiązane notki:
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami
Babeczki do koszyczka
Korzenne maślane ciasteczka świąteczne z lukrem królewskim na choinkę
Pyszne jogurtowe rogaliki z nadzieniem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/01/tradycyjne-maslane-rogaliki-z-roza-przepyszne