ßßß
Składniki:blacha : 25 x 45 cm1,5 kg jabłek ( papierówki lub inne twarde kwaskowe )sok z 1/2 cytryny ( lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego)400 g mąki pszennej200 g masła ( lub 100 g masła i 100 g margaryny)130 g cukru pudru4 jaja1-2 łyżki śmietany3 łyżki cukru kryształu2 łyżki cukru z wanilią1 łyżeczka cynamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowejtłuszcz do formysól
Przygotowanie:Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Podduszamy w soku z cytryny. Gdy będą miękkie dodajemy cynamon i gałkę.Odstawiamy do wystudzenia.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym oraz szczyptą soli.Dodajemy posiekane masło i żółtka.Białka odstawiamy do lodówki.Szybko wyrabiamy ciasto – dodając 1-2 łyżki śmietany.Wkładamy w folii do lodówki.Gdy jabłka wystygną , 3/4 ciasta wałkujemy (resztę chowamy do zamrażarki ) podsypując lekko mąką, wykładamy nim blachę tak aby zachodziło na jej boki na około 2-3 cm.Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy będzie sztywna dodajemy cukier kryształ. Ubijamy aż cukier się rozpuści.Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie pianę.Ścieramy na tarce resztę ciasta.Pieczemy w 180 stopniach , góra dół, 35 minut.Podajemy na gorąco z lodami lub z cukrem pudrem po przestudzeniu.Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoKruche ciasto ze śliwkami, budyniem i beząEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Sernik z wiśniami z sosem truskawkowymSernik z suszonymi morelami