ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z Bezą

Tradycyjna Szarlotka z kruchego ciasta z Bezą

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jaka byłam mile zaskoczona gdy zobaczyłam w czasie porannych zakupów papierówki. To z pewnością jedne z moich ulubionych jabłek ( wszystkich zapewne nawet nie jadłam ). Idealnie nadają się do słodkich ciast, a szarlotka to na pewno sztandarowe ciasto jabłkowe. Jej rodzajów , tak jak jabłek , jest bardzo wiele, myślę jednak, że większość z nas z dzieciństwa pamięta ją właśnie taką – z bezą , podduszonymi jabłkami, lekko pachnącą cynamonem i wanilią. Słodki podwieczorek gotowy
Widelce w dłoń!
Składniki:
blacha : 25 x 45 cm
1,5 kg jabłek ( papierówki lub inne twarde kwaskowe )
sok z 1/2 cytryny ( lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego)
400 g mąki pszennej
200 g masła ( lub 100 g masła i 100 g margaryny)
130 g cukru pudru
4 jaja
1-2 łyżki śmietany
3 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
tłuszcz do formy
sól
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podduszamy w soku z cytryny. Gdy będą miękkie dodajemy cynamon i gałkę.
Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i waniliowym oraz szczyptą soli.
Dodajemy posiekane masło i żółtka.
Białka odstawiamy do lodówki.
Szybko wyrabiamy ciasto – dodając 1-2 łyżki śmietany.
Wkładamy w folii do lodówki.
Gdy jabłka wystygną , 3/4 ciasta wałkujemy (resztę chowamy do zamrażarki ) podsypując lekko mąką, wykładamy nim blachę tak aby zachodziło na jej boki na około 2-3 cm.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy będzie sztywna dodajemy cukier kryształ. Ubijamy aż cukier się rozpuści.
Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie pianę.
Ścieramy na tarce resztę ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach , góra dół, 35 minut.
Podajemy na gorąco z lodami lub z cukrem pudrem po przestudzeniu.
Powiązane notki:
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą
Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym
Sernik z suszonymi morelami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/17/tradycyjna-szarlotka-z-kruchego-ciasta-z-beza