Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jaka byłam mile zaskoczona gdy zobaczyłam w czasie porannych zakupów papierówki. To z pewnością jedne z moich ulubionych
jabłek ( wszystkich zapewne nawet nie
jadłam ). Idealnie nadają się do słodkich ciast, a szarlotka to na pewno sztandarowe ciasto
jabłkowe. Jej rodzajów , tak jak
jabłek , jest bardzo wiele, myślę jednak, że większość z nas z dzieciństwa pamięta ją właśnie taką – z
bezą , podduszonymi
jabłkami, lekko pachnącą
cynamonem i
wanilią. Słodki podwieczorek gotowyWidelce w dłoń!

Składniki:blacha : 25 x 45 cm1,5 kg
jabłek ( papierówki lub inne twarde kwaskowe )sok z 1/2
cytryny ( lub 1 łyżeczka kwasku
cytrynowego)400 g
mąki pszennej200 g
masła ( lub 100 g
masła i 100 g
margaryny)130 g
cukru pudru4
jaja1-2 łyżki
śmietany3 łyżki
cukru kryształu2 łyżki
cukru z
wanilią1 łyżeczka
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejtłuszcz do formy
sól
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Podduszamy w
soku z cytryny. Gdy będą miękkie dodajemy
cynamon i gałkę.Odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem i
waniliowym oraz szczyptą
soli.Dodajemy posiekane
masło i
żółtka.
Białka odstawiamy do lodówki.Szybko wyrabiamy ciasto – dodając 1-2 łyżki
śmietany.Wkładamy w folii do lodówki.Gdy
jabłka wystygną , 3/4 ciasta wałkujemy (resztę chowamy do zamrażarki ) podsypując lekko
mąką, wykładamy nim blachę tak aby zachodziło na jej boki na około 2-3 cm.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą
soli. Gdy będzie sztywna dodajemy
cukier kryształ. Ubijamy aż
cukier się rozpuści.Na ciasto wykładamy
jabłka, a na nie pianę.Ścieramy na tarce resztę ciasta.Pieczemy w 180 stopniach , góra dół, 35 minut.Podajemy na gorąco z
lodami lub z
cukrem pudrem po przestudzeniu.Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoKruche ciasto ze
śliwkami,
budyniem i
beząEkspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)Sernik z
wiśniami z sosem
truskawkowymSernik z
suszonymi morelami