ßßß Cookit - przepis na Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę

Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę

nazwa

Wykonanie

55 Flares Twitter 0 Facebook 55 55 55 55 Flares ×
Kto nie lubi zjeść w zimie dobrej słodko kwaśnej sałatki do obiadu ? Oto moja propozycja na sezonowe jeszcze warzywa, pyszności w dobrej cenie, domowe, marynowane, lekko pikantne dzięki dodatkowi cayene. Idealna do hamburgerów czy hot dogów.
Składniki:
3 kg cukini obranej i bez środków
4-5 średnich cebul ok 500g
3 średnie marchewki ok 500g
1 kg kolorowej papryki
4+2 łyżki soli z czubem
olej po łyżce na słoik
zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cayene chilli
3 łyżeczki gorczycy białej
kilka liści laurowych + po 1 na słoik
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry ziarnistej
Przygotowanie:
Cukinie wyszorować, oczyścić, nie obierać.
Zetrzeć na grubych oczkach tarki tak aby wiórki były jak najdłuższe.
Osolić 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 h.
To samo zrobić z cebulą, obrać, pokroić w piórka osolić 2 łyżkami i odstawić na 2-3 h.
Po tym czasie warzywa wycisnąć i połączyć, dodać starte na tych samych oczkach tarki marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Zalewę zagotować z podanych składników, gdy cukier w occie się rozpuści dodać przyprawy.
Gorącą zalać sałatkę, odstawić na 3 h.
Po tym czasie pakować szczelnie do słoików wraz z zalewą dodawać po liściu laurowym, łyżce oleju i pasteryzować 2o -30 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
Smacznego
jest pyszna
pamiętajcie o oleju !
Powiązane notki:
Marynowana papryka najlepsza receptura
Śliwki w syropie
Maliny w syropie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/01/98