ßßß

Składniki:3 kg cukini obranej i bez środków4-5 średnich cebul ok 500g3 średnie marchewki ok 500g1 kg kolorowej papryki4+2 łyżki soli z czubemolej po łyżce na słoikzalewa1 szklanka octu 10 %1 szklanka cukru1 łyżeczka ziela angielskiego1/2 łyżeczki cayene chilli3 łyżeczki gorczycy białejkilka liści laurowych + po 1 na słoik1 łyżeczka pieprzu ziarnistego1 łyżeczka kolendry ziarnistejPrzygotowanie:Cukinie wyszorować, oczyścić, nie obierać.Zetrzeć na grubych oczkach tarki tak aby wiórki były jak najdłuższe.Osolić 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 h.To samo zrobić z cebulą, obrać, pokroić w piórka osolić 2 łyżkami i odstawić na 2-3 h.Po tym czasie warzywa wycisnąć i połączyć, dodać starte na tych samych oczkach tarki marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.Zalewę zagotować z podanych składników, gdy cukier w occie się rozpuści dodać przyprawy.Gorącą zalać sałatkę, odstawić na 3 h.Po tym czasie pakować szczelnie do słoików wraz z zalewą dodawać po liściu laurowym, łyżce oleju i pasteryzować 2o -30 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.Smacznegojest pysznapamiętajcie o oleju !
Powiązane notki:Marynowana papryka najlepsza recepturaŚliwki w syropieMaliny w syropie